Θέλουν να κρυφτούν, αλλά η μανία τους να στηρίξουν τον Τσίπρα δεν τους αφήνει. Κάθε μέρα που περνάει στο προσκήνιο έρχεται μια νέα απόδειξη της συναλλαγής – για το υπερταμείο, για την Μακεδονία και πάει λέγοντας.
Τελευταίο κρούσμα, η δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ως απάντηση στις δηλώσεις Μητσοτάκη – Βέμπερ για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Ζάιμπερτ είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων, πλην όμως σημείωσε ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα!
Είπε επί λέξει:
«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Και όλα αυτά συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση».
Κληθείς, δε, να απαντήσει αν επί της αρχής υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερα πλεονάσματα, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «ισχύουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup».
Αναζητώντας στο αρχείο μου ανάλογες δηλώσεις τον καιρό που ο Τσίπρας έλεγε ότι θα σχίσει τα μνημόνια και θα είναι ντάλα μεσημέρι, θα διώξει τους τροϊκανούς, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, θα διαγράψει το χρέος, θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα τέτοια, δεν βρήκα ούτε μία!
Αντίθετα, βρήκα πολλές δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που… ανακαλούσαν στην τάξη την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ έκαναν πως δεν άκουγαν αυτά που υποσχόταν ο Τσίπρας!
Δηλαδή, τότε έκαναν δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και τώρα κάνουν δηλώσεις εναντίον του Μητσοτάκη!
Δεν βρίσκουμε δηλώσεις ούτε όταν ο Τσίπρας παρίστανε τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, καθυβρίζοντας την Ευρώπη, ούτε όταν οργάνωνε τα δικά του «Ιουλιανά» κατά της λύσης της Μικρής ΔΕΗ, ούτε όταν ανακοίνωνε το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ούτε όταν ζητούσε εκλογές και ανέκοπτε την πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά ούτε και όταν οργάνωσε το δημοψήφισμα – παρωδία.
Ειδικά γι’ αυτό, ο κ. Ζάιμπερτ είχε χαρακτηρίσει… «απολύτως θεμιτή» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί σωστό να τοποθετηθεί σε ένα τέτοιο θέμα. «Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να δίναμε κάποια συμβουλή για το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος. Ούτε σε εμάς θα άρεσε αν παρενέβαινε κάποιος από το εξωτερικό», είχε πει.
Ε βέβαια! Αφού αυτός ήταν ο τρόπος για να πάμε στο τρίτο μνημόνιο και να δεχθούμε την μεταφορά του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο!
Όταν τον Ιούλιο του 2014 ο κ. Τσίπρας, από τη Ρώμη, είχε πει πως «η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί την προϋπόθεση που έχει ανάγκη η ανάπτυξη», ουδείς του απάντησε από την πλευρά των δανειστών.
Αντίθετα, η τρόικα υπενθύμισε στην τότε κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για φορολογικές μειώσεις ή εφησυχασμό.
Και άφηναν άνευ σχολίων τον Τσίπρα να οργώνει την Ελλάδα και να παρουσιάζει το δικό του «σχέδιο» για τις δημόσιες επιχειρήσεις και να υποστηρίζει πως όλα αυτά τα λέει και στους εκπροσώπους της τρόικας και… «κανείς δεν με έκοψε λέγοντας μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή»!
Δηλαδή, την ώρα που έβγαζαν την ψυχή στην κυβέρνηση Σαμαρά, απέφευγαν να… διακόψουν τον Τσίπρα!
«Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα!», είχε πει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν μόνο… ανάσταση νεκρών δεν υποσχέθηκε (όπως είχε τότε σχολιάσει ο Σαμαράς και το ανέφερα στην ανακοίνωσή μου)
Ε βέβαια! Άφηναν τον Τσίπρα να υπόσχεται τα πάντα και να ισχυρίζεται πως αυτά είναι αποδεκτά από τους δανειστές, χωρίς να δίνουν την παραμικρή αντίδραση.
Είναι προφανές πως όλοι μαζί ήθελαν να πιστέψει ο λαός πως όλα αυτά τα μέτρα δεν τα επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά από απλή… κακία!
Και ιδού η απόδειξη: Στις 17 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Ζάιμπερτ, ερωτηθείς κατά πόσο οι απαιτήσεις της τρόικας και των εταίρων για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ισχύουν μόνο για αυτή την κυβέρνηση ή και για μια νέα κυβέρνηση μετά από εκλογές και κληθείς να σχολιάσει την «διαφορετική άποψη που έχει επ’ αυτού» η αντιπολίτευση, απάντησε: «Δεν μπορώ και δεν θέλω να σχολιάσω εδώ την θέση της ελληνικής αντιπολίτευσης. Δεν το κάνω για λόγους αρχής».
Αλλά όταν τις προάλλες κλήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, μια χαρά μπορούσε και ήθελε να σχολιάσει, παρακάμπτοντας τους «λόγους αρχής»!
Σε ερώτηση μάλιστα (τον Δεκέμβριο του 2014) αν, σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε συζήτηση επί υποθετικών εσωπολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Απλά είπε ότι «η συνεργασία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση βασίζεται πάντα σε μια ανάλυση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και στο επίπεδο της εφαρμογής των από κοινού συμφωνηθέντων».
Αυτά βέβαια ίσχυαν μόνο για τη Νέα Δημοκρατία!
Και εν όψει της συνάντησης Σαμαρά – Μέρκελ, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο κ. Ζάιμπερτ είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για διμερή συνάντηση και πως «όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές».
Αλλά μετά, όταν βρέθηκε ο Τσίπρας στην εξουσία, η κ. Μέρκελ οργάνωσε και διμερείς και… οκταμερείς συναντήσεις για χάρη του!
Και όταν στις 16 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Μοσκοβισί έκανε την καρδιά του πέτρα και επισκέφθηκε την Ελλάδα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις, επαίνεσε την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά έσπευσε να πει πως «οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα, δεν είναι όμως και ηγέτες».
Οπότε, μπορεί και να είχε δίκιο ο Τσίπρας!
Γνώριζαν και επιβεβαίωναν την καλή πορεία της οικονομίας
Όλα αυτά, ενώ γνώριζαν ότι η οικονομία πήγαινε καλά και πως αν ερχόταν στην εξουσία ο Τσίπρας αυτή η πορεία θα ανακοπτόταν με κίνδυνο η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ.
Γνώριζαν όλοι αυτοί που δεν σχολίαζαν τις διακηρύξεις του Τσίπρα πως τον Μάιο του 2014 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν έξι ετών, σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης αυξήθηκε στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.
Και μάλιστα, όταν ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη είχε μειωθεί!
Γνώριζαν από τον Μάιο του 2014 και αυτό είχε καταγραφεί στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ότι το 2014 σηματοδοτούσε την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Η Κομισιόν είχε τότε ανακοινώσει ότι σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει στις 5 Νοεμβρίου 2013 οι δείκτες εμπιστοσύνης είχαν βελτιωθεί, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές και τις κατασκευές, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2014 επιβεβαιώθηκε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και σταθεροποίηση στις λιανικές πωλήσεις και τις άδειες κατασκευής. Η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και η ισχυρότερη ναυτιλία θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, υποστήριζε στην έκθεσή της η Επιτροπή, αναφέροντας ότι στην ανάπτυξη 2,9% το 2015 θα συμβάλουν καθοριστικά οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θετικές θα ήταν οι επιπτώσεις από τις εξαγωγές και την πορεία της εσωτερικής ζήτησης.
Από τις 23 Απριλίου 2014, η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει την επίτευξη από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2013, ως αξιόλογη πρόοδο στο δρόμο εξόδου από την κρίση του χρέους «και το αποτέλεσμα είναι πολύ πάνω από το στόχο που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της».
Και ήδη από τις 10 Απριλίου 2014, η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει «πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.
Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας, αναφερόταν:
«Η σημερινή επιτυχημένη έκδοση ομολόγων είναι το πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνάντησε την άνοιξη του 2010, όταν ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ’ οδόν. Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».
Και ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου 2014, η Κομισιόν είχε προβλέψει στην έκθεσή της ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015.
Αλλά κατά τα λοιπά δεν θεωρούσαν… πρέπον να σχολιάσουν τα ψέματα με τα οποία είχε γεμίσει τον κόσμο ο Τσίπρας.
Έβλεπαν ότι βγαίναμε από την περιπέτεια, αλλά δεν ξεκαθάριζαν πως αυτά που υποσχόταν ο Τσίπρας δεν επρόκειτο να γίνουν αποδεκτά.
Προφανώς τον ήθελαν για να τον στριμώξουν και να του επιβάλουν όσα, όπως προέκυπτε από τα στοιχεία της οικονομίας, δεν θα μπορούσαν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση Σαμαρά…
Τότε, «σέβονταν» την αντιπολίτευση. Σήμερα την κατακεραυνώνουν!
Αλλά, ως γνωστόν, στις εκλογές θα ψηφίσουν οι Έλληνες που πια κατάλαβαν τον ρόλο των πιονιών στη σκακιέρα της συναλλαγής!