Κυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη απασχόλησης και επιτάχυνση στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ως τους κύριους μοχλούς της προστασίας των αδυνάμων, ιδίως εν καιρώ πανδημίας του κορονοιού, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέβη στο Υπουργείο Εργασίας, σε συνέχεια των επισκέψεων του σε Υπουργεία, όπου υπήρξε αλλαγή ηγεσίας κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. «Το Υπουργείο βρέθηκε, και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία. Είμαστε στο Υπουργείο το οποίο κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους και καλείται τώρα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η απασχόληση από τη μία και η κοινωνική συνοχή από την άλλη αποτελούν και τους δύο κύριους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε, εξάλλου και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους πιο αδύναμους στη διάρκεια της πανδημίας σημειώνοντας ότι «η Πολιτεία κλήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αναλάβει επί μήνες την αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής επειδή το ίδιο το κράτος αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία και το 2020 παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις».

Εν είδει απολογισμού του τελευταίου 18μήνου, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα «στον δύσκολο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ για τις ψηφιακές συντάξεις, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμβληματική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οποία γίνεται πράξη».

 

«Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων»

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ξεκάθαρη προτεραιότητα στην ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων τονίζοντας ότι: «πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις μεγάλες αλλαγές, που δρομολογούνται και αφορούν:

– Στη μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Και αυτό αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και είναι ένα Νομοσχέδιο το οποίο μπορεί να γίνει νόμος του Κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

– Στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας. Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Με ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες.

– Στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικότατο κοινωνικό αποτύπωμα διότι ουσιαστικά δίνει δεύτερη ευκαιρία και τρίτη ευκαιρία σε συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, η οποία διαρκώς αλλάζει

– Τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Το Υπουργείο απέκτησε για πρώτη φορά στη χώρα μας Υφυπουργό γι’ αυτά τα ζητήματα κι αυτό σηματοδοτεί την έμφαση μας σε έναν σχέδιο για την οικογενειακή πολιτική, με μέτρα όπως η άδεια πατρότητας, η επιβράβευση επιχειρήσεων που προωθούν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε επιμέρους πολιτική μας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, που ήλθε μετ επιτάσεως στην επικαιρότητα με την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου και περιέγραψε τις από εδώ και πέρα πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: «Και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω- ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας».

 

Κ. Χατζηδάκης: Θα τοποθετηθεί project manager που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκκρεμείς συντάξεις

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι: «το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το Υπουργείο», ενώ προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί project manager που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Επιπλέον παρουσίασε και τις τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, που θα συνδυαστούν με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις: Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, και το νομοσχέδιο για την κατάρτιση. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις είναι εκπλήρωση βασικής προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας, όπως και το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, προκειμένου το σύστημα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματέας Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και η Υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ματθούλα Τριανταφύλλου.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι:

«Ευχαριστώ κ. Υπουργέ, είμαι σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συνεχίζοντας τις επισκέψεις μου στα Υπουργεία με νέα πολιτική ηγεσία. Είμαι όμως εδώ για να υπογραμμίσω και την ξεχωριστή σημασία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, το οποίο κατεξοχήν υπηρετεί την κοινωνική πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι το Υπουργείο ήταν, βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία. Είμαστε στο Υπουργείο το οποίο κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους και καλείται τώρα, όπως είπε και ο Υπουργός, να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, στο εργασιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η απασχόληση από τη μία και η κοινωνική συνοχή από την άλλη αποτελούν και τους δύο κύριους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Νομίζω ότι αξίζει μία ξεχωριστή μνεία στις πρωτοβουλίες οι οποίες ανελήφθησαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πιστεύω αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Θυμίζω ότι η πολιτεία κλήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αναλάβει επί μήνες την αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής επειδή το ίδιο το κράτος αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία. Και το 2020, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις.

Έγινε αυτό το διάστημα -αυτούς τους 18 μήνες- και μία πολύ σημαντική δουλειά στον δύσκολο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ για τις ψηφιακές συντάξεις, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμβληματική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οποία γίνεται πράξη. Αυτός ο πυκνός απολογισμός, όπως είπε και ο Υπουργός, είναι και το πρόκριμα για έναν επιτυχημένο προγραμματισμό. Και χωρίς να θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα στην αξιολόγηση του έργου που έγινε, ειδικά στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων -το οποίο είναι σημαντικό, ειδικά, για τις νέες συντάξεις- εμείς πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια.

Και, βέβαια, εκκρεμεί ακόμα η μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, για την οποία εργάζεται πυρετωδώς και ο Υφυπουργός και η Γενική Γραμματέας. Και αυτό αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Αναφέρθηκε ο Υπουργός στη σημασία που αποδίδουμε στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση της προσπάθειας πάταξης της αδήλωτης εργασίας. Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής, είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται πια και θα εργάζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι. Ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- στους πατεράδες.

Είναι πολλά ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο. Και βέβαια, πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό.

Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά γνωρίζουμε -κάνοντας μία ιστορική αναδρομή δεκαετιών- ότι το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε πάντα με αποτελεσματικότητα στο παρελθόν να χειριστεί τα κονδύλια της κατάρτισης. Αυτό θα αλλάξει. Και αυτό θα αποτελέσει πραγματικά μία πολύ τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα στηρίξει όχι μόνο την απασχόληση αλλά και την ίδια την ανάπτυξη. Διότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε γρήγορη ανάπτυξη εάν δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό να την υποστηρίξει.

Είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικότατο κοινωνικό αποτύπωμα διότι ουσιαστικά δίνει δεύτερη ευκαιρία και τρίτη ευκαιρία σε συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας η οποία διαρκώς αλλάζει. Είμαστε εδώ να δώσουμε τα εφόδια και την οικονομική στήριξη προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά αυτή τη μετάβαση.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν τις κοινωνικές υποθέσεις -αυτό που κάποτε στο παρελθόν αποκαλούσαμε πρόνοια, αλλά προτιμώ τον όρο κοινωνικές υποθέσεις- όπου έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά από την Υφυπουργό, από τον Γενικό Γραμματέα: Έχουμε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν το παιδί, το εθνικό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη και απασχόληση των Ρομά -εξαιρετικά σημαντικό. Την τρίτη ηλικία, τον τρόπο με τον οποίο επιταχύνουμε τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής. Μία πολύ πλούσια «παλέτα» θεμάτων που αφορούν την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους.

Και βέβαια αποτέλεσε πολιτική μου επιλογή το Υπουργείο να αποκτήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας Υφυπουργό με ευθύνη τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Να χαιρετίσω την παρουσία της νέας Υφυπουργού, η οποία είχε αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως αλλά η αναβάθμισή της σηματοδοτεί πολλά: Την έμφαση μας σε έναν σχέδιο για την οικογενειακή πολιτική με μέτρα -όπως είπα πριν- την άδεια πατρότητας, την επιβράβευση επιχειρήσεων που προωθούν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, την ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε επιμέρους πολιτική μας.

Και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο που ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω- ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα κυρώσει τη σύμβαση -είναι η σύμβαση 190- της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Νομίζω είναι μία σημαντική θεσμική συμβολή της πολιτείας που έμενε ανενεργή και τώρα γίνεται πράξη.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, επαναλαμβάνοντας, αγαπητέ Κωστή, ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να σπάσουμε στερεότυπα, να μετατρέψουμε -αγαπητέ κ. Υφυπουργέ- και τις συντάξεις από απλά ένα εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής αυτό που πρέπει να είναι σε κάθε σύγχρονη χώρα, μία δίκαιη επιβράβευση της σκληρής δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής.

Πρέπει να σπάσουμε εξαρτήσεις από επιδοματικές λογικές που συχνά στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για να κρατούνται οι πολίτες όμηροι κομμάτων και κυβερνήσεων. Πρέπει, κυρίως, να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες σε εργαζόμενους να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους αλλά και να ξεδιπλώσουν τις φιλοδοξίες τους. Και νομίζω ότι αυτή η σύνθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σηματοδοτεί ταυτόχρονα την ανανέωση με την συνέχεια, με παλιά και νέα στελέχη που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στις θέσεις που κατείχαν.

Και βέβαια Χαίρομαι που και τα ζητήματα της ισότητας των φύλων -gender equality αγγλιστί- τουλάχιστον στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το έχουμε ήδη κάνει πράξη, αλλά δεν θα κουραστώ να το λέω, για τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη μας, τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής βρίσκονται όχι απλά στο μυαλό μας αλλά βρίσκονται στην καρδιά μας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Καλή συνέχεια λοιπόν. Καλή αρχή και καλή δουλειά, καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

 

 

 

 

ΑΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content