Πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο προμηθειών που υπέγραψε η AstraZeneca με την ΕΕ για το εμβόλιό της κατά της νόσου covid-19, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές Αρχές, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BionTech και Moderna.

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο

Όπως είχε υποσχεθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η AstraZeneca με την ΕΕ, αναφορικά με τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.

Με αυτή τη δημοσιοποίηση, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υποστηρίζει πως αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δέσμευση της εταιρείας να παραδώσει εγκαίρως τα συμφωνηθέντα εμβόλια στις 27 χώρες-μέλη. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει ορισμένα σβησμένα μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικές στην προσπάθεια οικοδόμησης της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και στη διασφάλιση ότι θα μπορούν να επαφίενται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που προμηθεύτηκε η ΕΕ. Η Κομισιόν ελπίζει να μπορέσει να δημοσιοποιήσει στο εγγύς μέλλον όλα τα συμβόλαια των Προηγμένων Συμφωνιών Προμήθειας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι λεπτομέρειες του συμβολαίου έρχονται στο φως την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, EMA, έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου στην ΕΕ.

Τα σημεία-κλειδιά που προκύπτουν από το κείμενο του συμβολαίου

Στο 41 σελίδων συμβόλαιο που δημοσίευσε η ΕΕ μια αντιπαράθεση κλειδί εδράζεται στην διατύπωση «οι βέλτιστες λογικές προσπάθειες», φράση που εμφανίζεται στο συμβόλαιο περισσότερες από 15 φορές.

Επιπλέον το συμβόλαιο σημειώνει πως η AstraZeneca οφείλει να κάνει χρήση των «βέλτιστων λογικών προσπαθειών» ώστε να παράξει τις αρχικές δόσεις εντός της ΕΕ για διανομή και παράδοση μετά την αδειοδότηση του εμβολίου.

Ωστόσο, λέκτορας του πανεπιστημίου Λεουφάνα στη Γερμανία, Γκουστάβ Ερτζέν, υποστηρίζει στο euronews πως τα όσα υποστήριξε ο CEO της AstraZeneca, πως οι συμφωνίες με την ΕΕ δεν είναι δεσμευτικές, μάλλον έχουν βάση. «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για παράδοση, ούτε συγκεκριμένες ποινές» λέει και σημειώνει με έκπληξη πως δεν αντιλαμβάνεται τι εννοεί η πρόεδρος της Κομισιόν όταν μιλά για «ξεκάθαρη δέσμευση» που βασίζεται σε αυτό το συμβόλαιο.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk η επικεφαλής της Κομισιόν εξήγησε ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) – και τον οποίο επικαλέστηκε ο επικεφαλής της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό προ ημερών στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica- ίσχυε, όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Αλλαγή πολιτικής ως προς τα συμβόλαια ζητά Γάλλος καθηγητής

«Μαζί με την διατύπωση “για την βέλτιστη προσπάθεια” η AstraZeneca φαίνεται πως έχει μια καλά στοιχειοθετημένη υπόθεση» αναφέρει ο ίδιος ο Γερμανός Λέκτορας. Από την πλευρά του, ο καθηγητής δικαίου στη Σχολή Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού, Αλμπέρτο Αλεμάνο υποστηρίζει πως η υπόθεση των δόσεων της AstraZeneca αποκαλύπτει μια άβολη αλήθεια.

«Το να εμπιστεύεται κανείς την ανακάλυψη, παρασκευή και διακίνηση ενός εμβολίου στον ιδιωτικό τομέα μέσω συμβατικών νομικών συμβολαίων υπήρξε μια αδύναμη επιλογή. Με αυτή την προσέγγιση, τα κίνητρα της βιομηχανίας δεν ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες εκείνων που διαμορφώνουν πολιτικές» σημειώνει.

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content