Χαρδαλιάς: Το απόγευμα τα νέα μέτρα του lockdown -Αλλάζει ο κωδικός 6, μετακινήσεις μόνο με τα πόδια

Λήψη «έξυπνων» μέτρων στο πλαίσιο του lockdown από αύριο κιόλας -και σίγουρα μέχρι και μετά την Καθαρά Δευτέρα- προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων (συνεδρίασαν και χθες) βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι λοιμωξιολόγοι, μετά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και υπό τον φόβο των μεταλλάξεων, αναμένεται να προτείνουν σκλήρυνση των μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση και να μην πιεστεί περαιτέρω το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας. Στη συνέχεια θα κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση και τα όποια μέτρα αποφασιστεί να ληφθούν θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά σήμερα το απόγευμα στις 6.

Η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται να πάμε σε ολικό lockdown με παράλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τόνισε ότι ήδη το lockdown που εφαρμόζεται είναι σκληρό και προανήγγειλε αυστηροποίηση κάποιων μέτρων και αύξηση της επιτήρησης.

«Αναζητούμε πιο εύκολες, πιο στοχευμένες λύσεις για να είναι πιο αποτελεσματικά τα μέτρα, γιατί υπάρχει τεράστια κόπωση της κοινωνίας», εξήγησε σχετικά με τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων. Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στον κωδικό 6, είπε ότι «είναι μία πρόταση στο τραπέζι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο». «Δεν είναι κάποια τιμωρία αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία του κόσμου τηρεί τα μέτρα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι αποφάσεις θα έχουν εφαρμογή από αύριο, είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος καθυστέρησης και υπενθύμισε ότι «στην Αττική όταν ελήφθησαν τα μέτρα και οι αποφάσεις, ελήφθησαν εγκαίρως και μόλις άρχισαν να αυξάνονται οι νοσηλείες». Στην ερώτηση αν τα μέτρα θα ισχύσουν έως την Καθαρά Δευτέρα απάντησε: «Θα δούμε. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο, δεν βλέπω εφόσον ληφθούν μέτρα να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη Δευτέρα, άρα πάμε προς τα εκεί, ωστόσο είναι νωρίς να κρίνουμε τι θα γίνει έως τότε».

Για την Τσικνοπέμπτη προέτρεψε τους πολίτες να τη γιορτάσουν με όσους συναναστρέφονται ήδη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από τον Απρίλιο θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στη λίστα των μέτρων βρίσκονται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένες, καθώς ήδη τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν απαγορευτεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, στο μικροσκόπιο επιτροπής και κυβέρνησης βρίσκεται ο κωδικός 6 στα SMS όπου και θα υπάρξουν αλλαγές. Εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση και όσοι θέλουν να αθληθούν θα πρέπει να περιορίζονται κοντά στην κατοικία τους. Η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για βόλτα, για καφέ και η συχνή επανάληψη εντός της ημέρας θεωρείται απαραίτητο να περιοριστούν.

Βαρύτητα στους πιο συχνούς ελέγχους

Πολύ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Τόσο στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το θέμα έχει τεθεί με ένταση από την πλευρά των επιστημόνων, που τονίζουν ότι «αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πέσουν τα κρούσματα», ενώ και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «η κατάσταση στους δρόμους δεν θυμίζει lockdown». Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content