grylos-aggouridakis

Μικρό αφιέρωμα στον μέγιστο Ελευθέριο Βενιζέλο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του

Αφιέρωμα στη σημερινή επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου

 

“Στο πλατύ του πέταγμα δεν μπορέσαμε να τον ακολουθήσουμε. Ήταν πάρα πολύ μεγάλος για μας. Μας πήγαινε στην Πόλη, και μας οι δυνάμεις μας τσάκισαν στις πύλες της. Ούτε οι φίλοι του τον κατάλαβαν τον πήραν για κομματάρχη, και αυτός ήταν εθνάρχης.”
Από τα θαυμαστικά αυτά σχόλια της Πηνελόπης Δέλτα ως την περιφρόνηση του Ίωνα Δραγούμη που τον χαρακτήριζε “επαρχιώτη δικηγόρο”, απουσιάζει -και δεν μπορούσε παρά να απουσιάζει- η ψύχραιμη αξιολόγηση, σε μια εποχή που ο μεγάλος διχασμός είχε τραυματίσει βαθύτατα την ελληνική κοινωνία.
Σήμερα ο Ελ. Βενιζέλος απολαμβάνει τη γενική αποδοχή που δεν γνώρισε στο βιολογικό του βίο. Πόσο οικεία υπήρξε όμως για τους Έλληνες η μορφή αυτού του πολιτικού με το αριστοκρατικό παρουσιαστικό που παρέπεμπε μάλλον σε δυτικοευρωπαίους παρά σε Έλληνες πολιτικούς; Η πλούσια ιστοριογραφική παραγωγή που αναπτύχθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στάθηκε κυρίως στο έργο των βενιζελικών κυβερνήσεων, τα οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα, τη μεταμόρφωση της Ελλάδας. Το υποκείμενο ωστόσο, ιδίως όταν πρόκειται για μια φυσιογνωμία όπως ο Ελ. Βενιζέλος, εισβάλλει στον πολιτικό βίο για να θυμίσει ότι οι χαρακτηριολογικές ιδιοτυπίες ενός ισχυρού πολιτικού αφήνουν τα ίχνη τους, όχι μόνο στη βραχεία αλλά και στη μακρά διάρκεια.

Κων/νος Καφφετζάκης (Ιδρυτής της εφημερίδος Η ΔΡΑΣΙΣ), Ελευθέριος Βενιζέλος, Εμμαν. Μπακλατζής, στα Χανιά, το 1935, λίγες ημέρες πριν το Κίνημα του ’35

Οι μελετητές του Βενιζέλου συμφωνούν ότι υπήρξε αριστοτέχνης στην πραγματοποίηση του εφικτού και γι’ αυτό προσπαθούσε πάντοτε να μη το θυσιάζει για το ιδεώδες. Μιλώντας στη Βουλή τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του είχε συνθέσει ο ίδιος, με πυκνότητα και διαύγεια, τον επικήδειό του: “Ο προκείμενος νεκρός ήτο ένας αληθινός άνδρας, με θάρρος μεγάλο, με αυτοπεποίθησιν και δι’ εαυτόν και δια τον λαόν, τον οποίον εκλήθη να κυβερνήση. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν να ιδή την χώραν την προηγμένην. Αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν”.

Δείτε το ντοκυμαντέρ:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content