Στην ανάγκη συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Περιφερειών για βιώσιμες, ανθεκτικές, υγιείς και ασφαλείς παράκτιες περιοχές, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR –Συνέλευσης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, με την ιδιότητα και του Αντιπροέδρου της CPMR για τα Θαλάσσια Θέματα, επεσήμανε τις ευκαιρίες από την Υπουργική Διακήρυξη των χωρών της Μεσογείου για τη Γαλάζια Οικονομία αλλά και τους τομείς της συμφωνίας συνεργασίας της Ευρώπης με το Ηνωμένο Βασίλειο που εστιάζουν μεταξύ των άλλων στην αλιεία και το περιβάλλον.
Ιδιαίτερη έμφαση απέδωσε στη συνεργασία με τις μη Ευρωπαϊκές χώρες ειδικά στη Μεσόγειο, καθώς μοιράζονται την ίδια θαλάσσια περιοχή, τις ίδιες προκλήσεις, κινδύνους αλλά και ευκαιρίες κοινής ανάπτυξης σε ποικίλους τομείς. Για το σκοπό αυτό, η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για τη συνεργασία των νότιων χωρών της μεσογείου θα δώσει ένα συμπληρωματικό πλαίσιο για νέα προγράμματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στην επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση τόνισε ότι λαοί της Ευρώπης θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και στο μέλλον μέσω πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και φιλικών σχέσεων.
Στη συνεδρίαση που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης από την πανδημία αλλά και τη μετάβαση προς μία «πράσινη», ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη. Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Περιφερειών του οργανισμού όλοι συμφώνησαν ότι ο ρόλος των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός και οφείλει να είναι ενεργός στη διαβούλευση, στη σύνταξη και στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας στα σύνορα της Ευρώπης και συγκεκριμένα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αρκτική και άλλες γειτονικές περιφέρειες, καθώς και διοικητικά και οικονομικά θέματα του οργανισμού.