Η απάντηση του Υπουργείο για ανεξέλεγκτες εισαγωγές οπωροκηπευτικών

Απάντηση για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19, που “βουλιάζουν” τα θερμοκήπια και τους παραγωγούς της Κρήτης, δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι, οι βουλευτές ζητούσαν από τον αρμόδιο Υπουργό, ενημέρωση για τον αριθμό, αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων στις εισαγωγές και τις πωλήσεις οπωροκηπευτικών, που έγιναν κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, με σκοπό τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των φαινομένων ελληνοποιήσεων. Ταυτόχρονα ρωτούσαν να μάθουν για τον αριθμό των ελέγχων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, που πραγματοποιήθηκαν σε εισαγόμενα, καθώς και αν υπάρχει προγραμματισμός εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να προστατευτούν οι εγχώριοι παραγωγοί.

Η απάντηση του Υπουργού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δικαιώνει σήμερα την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε ότι  η πλατφόρμα Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών κατέστη υποχρεωτικώς χρησιμοποιούμενη στις 17/1/17. Όσον αφορά στο κυρωτικό πλαίσιο για περιπτώσεις ελληνοποιήσεων, αυτό ήδη υπήρχε.

 

Φυσικά, όσο και διατείνονται ότι προχώρησαν στην αυστηροποίηση του πλαισίου, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακοπεί το φαινόμενο, είναι να εντατικοποιηθούν έτι περισσότερο αλλά και να συντονιστούν αντί να είναι κατακερματισμένοι και άρα αναποτελεσματικοί οι έλεγχοι. Αυτό όμως  προϋποθέτει βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό, αντί της εμμονής απέναντι στις δημόσιες υπηρεσίες που διακατέχει την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, στην απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικαλείται ως δική του νομοθετική παρέμβαση την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Ελλήνων παραγωγών για την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσή τους με τις εμπορικές αλυσίδες, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους. Να σημειωθεί ότι η σχετική οδηγία εκδόθηκε πριν 2 χρόνια και μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση –ενώ είχε την σχετική υποχρέωση- δεν έχει νομοθετήσει ακόμη -παρά τις σχετικές συστάσεις- την ενσωμάτωσή της.

Τέλος, οι παραγωγοί συνεχίζουν και καταγγέλλουν τους πλημμελείς ελέγχους και τη μεγέθυνση του προβλήματος, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και της υγείας των καταναλωτών, παρά και την ισχύ του Προγράμματος Αυξημένων Ελέγχων του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/1793 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content