Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, με την καθιέρωση ενός διαφορετικού μοντέλου επιδοματικής πολιτικής να βρίσκεται ήδη επί τάπητος από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, υπηρεσιακοί παράγοντες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου το επίδομα ανεργίας και η άμεση ένταξη των ανέργων να αναμορφωθούν προς το καλύτερο και η επανένταξη των επιδοτούμενων να γίνεται πιο ομαλά και φυσικά πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται δύο άξονες που εστιάζουν στην ανεργία, πάντοτε σε ευθεία συνάρτηση με τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης. Ο πρώτος άξονας προβλέπει τη μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, προκειμένου με το νέο πλαίσιο να διασφαλίζεται η ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, μειώνοντας παράλληλα τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας η παρέμβαση αναμένεται να έχει κόστος 162.000 ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας. Όλα δείχνουν, πως το το σχεδιαζόμενο σύστημα επιδότησης της ανεργίας θα επιταχύνει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσα από προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα διασφαλίσουν στον άνεργο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ανεργίας, με πηγές του Υπουργείου Εργασίας να σημειώνουν ότι “υπάρχουν σκέψεις το επίδομα να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και σταδιακά θα αποκλιμακώνεται όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος δεν βρίσκει εργασία”.

Βέβαια, ουδείς δεν παραβλέπει, ότι εάν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το γενικότερο πνεύμα της νομοθετικής παρέμβασης θα είναι τέτοιο, που να διασφαλίζει ότι κανένας άνεργος δεν θα λαμβάνει λιγότερα από 400 ευρώ, ακόμη και εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εργασιακή αποκατάσταση.

Παρεμβάσεις και στα προγράμματα κατάρτισης
Εν τω μεταξύ το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει και εμβληματικές παρεμβάσεις στον θεσμό των προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Το νέο πλέγμα δράσεων περιλαμβάνει ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού. Η νέα στρατηγική προβλέπει συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παροχών, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζομένων με πιστοποιημένη από τρίτους απόκτηση δεξιοτήτων και διασφαλίζει τη διαρκή σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση προβλέπει ένα μεγάλο οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες (ψηφιακές, πράσινες και ήπιες) για το εργατικό δυναμικό της χώρας, μέσα από ένα στοχευμένο σύστημα ανάλυσης των κενών στις δεξιότητες και των αναγκών κάθε ομάδας στόχου. Τέλος, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην απόκτηση βασικών και ψηφιακών δεξιοτήτων.

enikonomia.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content