ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΟΡΜΑΣ: ΣΤΩΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΟΡΜΑΣ

ΣΤΩΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Απαρχή της Γνωσιακής Νευροψυχολογίας

Σειρά: δια-ΛΟΓΟΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΜΕΛΕΤΕΣ

Η στροφή της Ελληνιστικής φιλοσοφικής σκέψης προς τον άνθρωπο και, συνακόλουθα, την ηθική ή πρακτική φιλοσοφία έθεσε στο επίκεντρο τις ψυ­χονοητικές διεργασίες, την εξέταση των συναισθηματικών διαταραχών και την αναζήτηση τρόπων διευθέτησης αυτών.
H Ηθική για τους Στωικούς και Επικούρειους φιλοσόφους δεν περιορίζεται στην αναγνώριση των αρχών που διέπουν τις ηθικές επιλογές, αλλά συνιστά ένα υπαρξιακό μονοπάτι με κατεύθυνση την μεταμόρφωση της ατομικής ταυ­τότητας. Με τον προσανατολισμό στην ανάγκη του πρακτικού βίου, προσδιό­ρισαν τις γνωσιακές αρχές, την παραγωγή τους και όρισαν τις συμπεριφορές τους.
Ανάμεσα στους Στωικούς και τους Επικούρειους αναδεικνύεται η κοινή πεποίθηση σχετικά με τη θεμελιώδη ενότητα ψυχής και σώματος. Η ολιστική αντίληψη για την ανθρώπινη προσωπικότητα είναι κατανοητή ως μια ψυχο­φυσική και ψυχολογική μονάδα, παρά ένα συνδυασμό ψυχής και σώματος ή νου και συναισθημάτων, διακριτών και ανεξάρτητων μεταξύ τους. Συγκρίνο­ντας με τη σύγχρονη γνωσιακή θεραπεία, εντοπίζονται σημαντικοί παραλ­ληλισμοί που αποτυπώνουν τη φιλοσοφική βάση πίσω από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Όπως και στη σύγχρονη γνωσιακή θεραπεία, έτσι και στον Στωικισμό και Επικουρισμό, η πρόσβαση γίνεται μόνο με έλλογα μέσα. Οι επιστολές του Επί­κουρου έχουν καθημερινή αξία για την απαλλαγή από τις εσφαλμένες πεποι­θήσεις. Για τους Στωικούς τα πάθη είναι αλληλένδετα με τις πεποιθήσεις και εμπεριέχουν εννοιακές κατασκευές από την ερμηνεία που κάνει ο άνθρωπος για τις εντυπώσεις που παρουσιάζονται μέσω των αισθήσεων. Η θεραπεία είναι μια προσπάθεια σε όλη της διάρκεια της ζωής του ανθρώπου με στόχο τη λογική αναδόμηση των γνωστικών και συμπεριφορικών συνηθειών.
Η ξεχωριστή σημασία που έχει μελέτη της Ελληνιστικής φιλοσοφίας στο πλαίσιο της σύγχρονης γνωσιοεπιστήμης έγκειται στο ότι, ιστορικά, τότε ξεκι­νά η μελέτη των εννοιών της συνείδησης και ενσυνειδητότητας, της ενδοσκό­πησης, της επίγνωσης των λειτουργιών του εαυτού.. Η γνωσιοεπιστημονική προοπτική των Στωικών και Επικούρειων φιλοσοφικών θέσεων θεμελιώνει και υποστασιοποιεί την νευροεπιστήμη ως μελέτη των αιτιωδών σχέσεων μεταξύ εγκεφαλικών λειτουργιών και συμπεριφοράς.
ΙSBN 978-960-02-3715-3, Σχήμα 14×21, Σελίδες 402, Τιμή €18,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 480gr, Έκδοση Αθήνα 2021

Ο συγγραφέας
Ο Παναγιώτης Κορμάς, MD, Ph.D., είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Το 2020 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευ­νητικών του ενασχολήσεων, είναι Μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτρο­φυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης ερευνητικός συ­νεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστρια­κού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μέχρι πρόσφατα, ήταν μέλος του Κεντρι­κού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), συμβουλευ­τικού οργάνου σε θέματα δομής και λει­τουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ με αρμοδιότητα στα θέματα εκπαί­δευσης και προαγωγής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σήμερα, Επιπρόσθετα, είναι Ειδικός Σύμβουλος Διοίκησης στα θέ­ματα υγείας και Συντονιστής Ιατρικών Υπη­ρεσιών στην Εθνική Ασφαλιστική Α.Ε.Ε.Γ.Α. Εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευ­τεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content