Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία, αναφέρει σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε τη σφαγή Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, ως γενοκτονία, το Σάββατο, έναν προσδιορισμό που οι πρόεδροι των ΗΠΑ αποφεύγουν εδώ και καιρό επειδή φοβούνται μήπως βλάψουν τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Washington Post, η οποία δημοσιεύει αυτή τη φωτογραφία:
Το 1915, 1,5 εκατ. Χριστιανοί Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα
Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προέβη σε αυτή την αναγνώριση.
Ας σημειωθεί ότι η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από περίπου τριάντα χώρες αλλά απορρίπτεται ως τέτοια, κατηγορηματικά, από την Τουρκία.
Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Στο πέρασμα των δεκαετιών οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να απευθύνουμε κατηγορίες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος ακηλίδωτος από τα καθημερινά δεινά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση για την αποφυγή μελλοντικών ωμοτήτων οπουδήποτε στον κόσμο . Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».
Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας
Οργισμένη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκία μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν
Σε δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία».
«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.
Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, ενημέρωσε χθες, Παρασκευή, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι «να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οιοσδήποτε», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε η αξιωματούχος.
Πηγή: iefimerida.gr