Φως στο σταυρό στο Κακό Όρος έδωσε παρέα Ηρακλειωτών (φωτογραφίες)
Ένας στόχος που επετεύχθη με αγάπη και κόπο κι έγινε το τάμα της Μεγάλης Εβδομάδας
Κάθε παρέα γράφει τη δική της ιστορία και μια παρέα Ηρακλειωτών μόλις ολοκλήρωσε ένα στόχο που μοιάζει λίγο … με τάμα, δίνοντας φως στο σταυρό που βρίσκεται στο λόφο Κοψά στο Κακό Όρος.
Ο σταυρός που είχε δωρηθεί στους Κρητικούς από τους Αμερικάνους όταν υπήρχε η Βάση στην περιοχή θα είναι πλέον ορατός και τις νύχτες αφού θα φωτίζεται με κόκκινο φως τη Μεγάλη Εβδομάδα και με λευκό όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Την ιστορία περιγράφουν οι ίδιοι οι Ηρακλειώτες με ανάρτηση τους σε κοινωνικό δίκτυο δημοσιεύοντας και τις φωτογραφίες που δείχνουν και όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως το σημερινό αποτέλεσμα.
Ας δούμε όμως τι αναφέρει ο κ.Βαγγέλης Σωμαράς:
Πριν μερικά χρόνια με μια παρέα φίλων φτιάξαμε μια ομάδα και της δώσαμε το όνομα “Παρεό”. Πέρα από τις συναντήσεις για γλέντι και διασκέδαση αρχίσαμε να κάνουμε περίπατους για να γνωρίσουμε την περιοχή. Αγαπάμε τον τόπο μας όπως και το περιβάλλον. Σε έναν περίπατο μας λοιπόν στο λόφο του Κοψά, κάποιος από μας έκανε μια πρόταση. Να συντηρήσουμε και να φωτίσουμε το Σταυρό που βρίσκεται στο εμφανέστερο σημείο του Λόφου, ώστε να του δώσουμε την αίγλη και τη λάμψη που του αξίζει. Να τον βλέπουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι περαστικοί της παλιάς και νέας εθνικής οδού. Να αναδείξουμε δηλαδή αυτό το μνημείο και σύμβολο του τόπου μας.
Η ιδέα μας άρεσε και σιγά σιγά αρχίσαμε να το οργανώνουμε με στόχο ο φωτισμός να γίνει την Μεγάλη εβδομάδα του 2021. Το σχέδιο στην αρχή ήταν να φωτίζεται μόνο τις μέρες του Πάσχα και μετά τα εξαρτήματα να αποθηκεύονται για τον επόμενο χρόνο. Τελικά όμως αποφασίσαμε να γίνει μια μόνιμη κατασκευή η οποία θα φωτίζει το Σταυρό με κόκκινο φως την Μ.Εβδομάδα και με λευκό από την Ανάσταση και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Ο λόφος του “Κοψά” είναι ιστορικός. Αποτελεί ένα κομμάτι από τη Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941 τότε που οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στο νησί μας. Αρκετά χρόνια αργότερα το 1960 σύμφωνα με τις πηγές που ψάξαμε και βρήκαμε, η Αμερικάνικη εκκλησία της βάσης έκανε αυτό το σταυρό δώρο προς τον κρητικό λαό, όπως μαρτυρεί η μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στη βάση του, την οποία φτιάξαμε και τοποθετήσαμε ως ακριβές αντίγραφο της πρωτότυπης. Επίσης τοποθετήσαμε πολλές φωτογραφίες εκείνης της εποχής για να θυμίζουν σε όλους της ιστορία του.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο φίλο Βαγγέλη που ανέλαβε όλη την προετοιμασία, τις παραγγελίες και τον προγραμματισμό των εργασιών.
Οι εργασίες που έγιναν ήταν: το βάψιμο του Σταυρού και της βάσης, η περίφραξη για την τοποθέτηση των μηχανημάτων. Η τοποθέτηση ηλεκτρολογικού πίνακα, πάνελ, συναγερμού , φωτιστικών led. Η μαρμάρινη πινακίδα και ο ιστορικός πίνακας που προαναφέρθηκαν.
Όλοι μας συνεισφέραμε σε αυτή την προσπάθεια οικονομικά, διαθέσαμε χρόνο, προσφέραμε εθελοντική εργασία, βρήκαμε κι άλλους εθελοντές, βοηθούς και χορηγούς ώστε να μαζέψουμε ένα αξιοσέβαστο ποσό και τους ευχαριστούμε θερμά.
Ενημερώσαμε το Δήμο Χερσονήσου, το Αεροδρόμιο Ηρακλείου και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης για της προθέσεις μας και τους ευχαριστούμε θερμά.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά όλους, εθελοντές και χορηγούς που συμμετείχαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα.
Φίλοι μου, πάρα πολύ σημαντική είναι η αξία της φιλίας αλλά και η αξία της συνεργασίας. Μέσα από μια συνεργασία χωρίς ιδιοτέλεια αλλά μόνο με καλή πρόθεση μπορεί ο άνθρωπος να πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Αυτό το βλέπαμε κάθε στιγμή που εργαζόμασταν σαν ομάδα και κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο.
Νιώσαμε την χαρά και την ευχαρίστηση και σήμερα ήρθε η ώρα να το καμαρώσουμε.
Παραδίδουμε λοιπόν αυτό το έργο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλους τους επισκέπτες με την ευχή να αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές της περιοχής.
Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και η δύναμη του Σταυρού να είναι πάντα μαζί μας.
Κλείνω λοιπόν με την μαντινάδα που βγάλαμε και γράψαμε στη βάση Του, και λέει:
Δώρο Σταυρέ σε κάμανε
Σε τούτονε τον τόπο
Να’σαι τσ’αγάπης σύμβολο
Μες τσι καρδιές τ’ ανθρώπω.
ΠΑΡΕΟ
ΠΑΡΕΟ: Ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Κώστας, ο Διαμαντής, ο Θοδωρής, ο Δημήτρης, ο Μάνος, ο Παναγιώτης, ο Γιώργος, ο Βαγγέλης.
ΧΟΡΗΓΟΙ-ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ: Ζαχαριουδάκης Κώστας, Σμυρνάκης Νίκος, Βασιλάκης Κώστας, Κουρτικάκης Γιάννης, Σηφάκης Στέλιος, Digital Security Μαζαράκης Γιάννης, Σωμαράς Αδάμ, Μαυρογιάννης Νίκος, Marble works Παπαλεωνίδας, Vision Group – Μυλωνάκης Γιάννης, και η Νεα Γενιά, Αδάμ και Δημήτρης!!!