Το καλοκαίρι πλησιάζει και χρειαζόμαστε παραδοσιακές συνταγές που θυμίζουν μαμαδίστικο πιάτο και παράλληλα θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το κρέας, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα. Μια συνταγή εύκολη που συνοδεύεται από μπόλικη φέτα.
Αν υπάρχει κάποιο λαδερό φαγητό που ξεχωρίζει από τα φρέσκα λαχανικά του καλοκαιριού, αυτό είναι τα φασολάκια. Αρωματικά, πεντανόστιμα και το απόλυτο δείγμα της φημισμένης σε κάθε γωνιά του πλανήτη μεσογειακής διατροφής.
Μαζί με τα ακαταμάχητα γεμιστά, αποτελούν το πιο διαδεδομένο πιάτο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μια συνταγή που ίσως όταν ήμασταν παιδιά δεν μας ξετρέλαινε, αλλά όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε τη σοφία πίσω από την ελληνική γαστρονομική παράδοση.
Υλικά
500γρ. φασολάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μέτριες πατάτες
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 300γρ χυμό τομάτας
1 κ.σ. πελτέ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Φρέσκο μαϊντανό
Φρέσκια ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα φασολάκια με τις πατάτες και γυρίζουμε να μαραθούν ελαφρά και να καλυφθούν με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και τον πελτέ να καεί στον πάτο της κατσαρόλας για 1 λεπτό.
Τέλος, ρίχνουμε την τομάτα και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοψηθεί το φαγητό για περίπου 40 λεπτά.
Λίγο πριν κλείσουμε το φαγητό προσθέτουμε τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε.
Πηγή: iefimerida.gr