Επί ποδός για τη δακοκτονία στο νομό Ηρακλείου
Η προετοιμασία που έχει γίνει - Πότε ξεκινούν οι ψεκασμοί
Στο προσκήνιο βρίσκεται για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα δακοκτονίας με τους αγρότες να αγωνιούν καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η ποιότητα και ποσότητα του λαδιού της χρονιάς, και την Περιφέρεια να δηλώνει ετοιμότητα για την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην neadrasis.gr o αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης: “Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο, καθώς έχουμε λύσει το θέμα των εργολάβων δακοκτονίας καθώς η περυσινή συμφωνία ήταν για τρία χρόνια, έχουν εξασφαλιστεί τα φάρμακα και την Κυριακή (σ.σ αύριο) ξεκινά η ανάρτηση των παγίδων. Το μόνο που μένει είναι η πρόσληψη των γεωπόνων από το Υπουργείο, που πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαίου. Από κει και μετά θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε”.
Ο ακριβής χρόνος έναρξης θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και πως αυτές θα επηρεάσουν τις ελιές και την εμφάνιση των δακοπληθυσμών. Αυτά είναι στοιχεία που παρακολουθούνται και θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ.Συριγωνάκης: “Θα έλεγα ότι με την προετοιμασία που έχουμε κάνει είμαστε το ίδιο καλά με πέρισυ την ίδια περίοδο για να μην πω ακόμα καλύτερα”.
Η “πρόοδος” των ελιών
Τα βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη) αυτή τη στιγμή στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με το δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου που εκδόθηκε χθες, ανά περιοχή, έχουν ως εξής!
Πρώιμες περιοχές: Η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί- Οι καρποί αποκτούν μέγεθο κόκκου σταριού
Mεσοπρώιμες περιοχές: Πτώση πετάλων – Καρπόδεση
Όψιμες περιοχές: Άνθιση
Πιο αναλυτικά το δελτίο αναφέρει:
“Οι καιρικές συνθήκες της φετινής άνοιξης φαίνεται να έχουν επιδράσει στην ομαλή εξέλιξη της καρπόδεσης στην πρώιμη και στην παραλιακή ζώνη καλλιέργειας του νησιού. Όταν οι πολύ πρώιμες και οι πρώιμες περιοχές βρίσκονταν στο κρίσιμο στάδιο της πλήρους άνθισης επικράτησαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30οC για 4-5 ημέρες, που ώθησαν τα ελαιόδεντρα σε γρήγορη βλαστική εξέλιξη. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή σχετική υγρασία προκαλούν αφυδάτωση στα ανθικά μέρη και ξήρανση της γύρης επιδρώντας αρνητικά στην καρπόδεση. Λόγω των ιδιαίτερων αυτών καιρικών συνθηκών ένα μέρος της ανθοφορίας (ποσοστό γύρω στο 25-30%) εξελίχθηκε σύντομα σε καρπόδεση, έχοντας διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη ανθοφορία που προχώρησε αργά”.