Με επιτυχία συνεχίζεται στην πλατεία Ελευθερίας η υπαίθρια περιοδική έκθεση 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολύπτυχου αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου. Η έκθεση 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ «μαγνητίζει» καθημερινά το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και θα είναι επισκέψιμη μέχρι την 1η Ιουνίου 2021.
Στην σημαντικότητα της έκθεσης αναφέρθηκαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των διοργανωτών της Περιφέρειας Κρήτης ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, της ΕΚΙΜ/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ο Πρόεδρος Αλέξης Καλοκαιρινός και του Δήμου Ηρακλειου οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Παιδείας Αριστέα Πλεύρη και Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη. Όπως οι ίδιοι τόνισαν σε δηλώσεις τους στην επίσημη έναρξη της έκθεσης, «η συνδιοργάνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η έκθεση ενισχύει την ιστορική μνήμη, και αποτελεί πηγή γνώσης για τις νεότερες γενιές. Την έκθεση μπορούν καθημερινά οι πολίτες να επισκέπτονται όλες τις ώρες στην πλατεία Ελευθερίας».
Ειδικότερα στην δήλωση του ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάζουμε στο Ηράκλειο τη μεγάλη ιστορική έκθεση της ΕΚΙΜ/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με θέμα της επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση και αποτελεί μία από τις ουσιαστικές δράσεις που η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει και στηρίζει από άκρου εις άκρον σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Ιδίως αυτή η έκθεση θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Κρήτη, μεταφερόμενη διαδοχικά στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο. Συγχαίρουμε θερμά τους συντελεστές της έκθεσης και προσκαλούμε όλο τον κόσμο να περιηγηθεί σε αυτήν.»
Η Ε.Κ.Ι.Μ., όπως ανέφερε ο κ Καλοκαιρινός, προγραμμάτισε εξαρχής τη δραστηριότητά της για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης σε χώρο ανοιχτό, συνδυάζοντας υπαίθρια παρουσίαση και ψηφιακά μέσα, αποφεύγοντας τους κλειστούς χώρους που παραμένουν υγειονομικά επίφοβοι. Η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην πλατεία Ελευθερίας περιλαμβάνει ανοικτές ξύλινες κατασκευές, η διάταξη των οποίων στο χώρο δίνει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και άνετης κίνησης των επισκεπτών υπό συνθήκες φυσικού αερισμού.
Ο κ. Καλοκαιρινός πρόσθεσε, ότι “Η Έκθεση 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού, με χορηγό την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.Η εγκατάστασή της στην Πλατεία Ελευθερίας γίνεται σε σύμπραξη με τον Δήμο Ηρακλείου.»
Τα χαρακτηριστικά της υπαίθριας έκθεσης
Με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση–, η Έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το περιεχόμενο αναπτύσσεται σε εκτυπωμένες επιφάνειες αναρτημένες σε ειδικά σχεδιασμένες ξύλινες κατασκευές και ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR codes.
Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους νέους ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη, με υπεύθυνο συντονισμού τον επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του ΙΜΚ Αγησίλαο Καλουτσάκη. Την ψηφιακή εφαρμογή για «έξυπνες» συσκευές σχεδίασαν το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το δημιουργικό γραφείο Pencilcase. Tον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Βάσια Στυλιανίδη και το γραφείο 3SK Stylianidis Architects, τον γραφικό και ψηφιακό σχεδιασμό η Αριάδνη Καλοκύρη με τον Βαγγέλη Παπαδάκη (Pencilcase), τις μεταφράσεις στα αγγλικά η Ρόζμαρι Τζανάκη και ο Ben Petre, τις εκτυπώσεις η εταιρεία Kimon Γραφικές Τέχνες και τις ξύλινες κατασκευές η εταιρεία Λίβας Α.Ε.
Με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης, η Έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις του νησιού, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οπότε θα επιστρέψει στο Ηράκλειο.
Η Έκθεση αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ευρύτερου αφιερώματος του ΙΜΚ στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τις παρακάτω παράλληλες δράσεις:
• Πρόσωπα της Επανάστασης: 12 προσωπογραφίες Κρητών αγωνιστών του ‘21 ήδη εγκατεστημένες σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου και του Ο.Λ.Η. (στην λεωφόρο Δημοκρατίας, μπροστά στο Πάρκο Γεωργιάδη, και στην παραλιακή λεωφόρο, μπροστά από τον νέο λιμένα).
• Crete1821.gr: ιστοσελίδα η οποία περιέχει πληροφοριακό και εικονογραφικό υλικό για τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από την Ε.Κ.Ι.Μ. ως ψηφιακό ανάλογο της έκθεσης στον φυσικό χώρο με προσθήκη πληροφορίας που επιτρέπει το ψηφιακό μέσο, εγκαινιάστηκε στα μέσα Μαρτίου 2021 και στον προσεχή εμπλουτισμό της περιλαμβάνεται και εκπαιδευτικό υλικό.
• «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830»: υβριδική επιστημονική συνάντηση με θέμα τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 σε συνάρτηση με τις διεθνείς συνθήκες και τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο (αρχές Οκτωβρίου 2021)