Aπό τον Σύλλογο «ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, για το θέμα των λεγομένων “Ενεργειακών Κοινοτήτων”:
Ηράκλειο, 28/05/2021
«Π.Ε.Δ. ΚΡΗΤΗΣ» & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Κύριοι,
πρόσφατα <… Σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και με θέμα «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια Κρήτης» συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (Π.Ε.Δ. ΚΡΗΤΗΣ) κος Γιάννης Κουράκης…
Ορισμός: Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.) είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.).
Ως ιδέα είναι πολύ καλή, αλλά ως timing είναι απορριπτέα…
Η «Π.Ε.Δ. ΚΡΗΤΗΣ» φαίνεται να αγνοεί την εκρηκτική κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στην Κρήτη από την αυθαίρετη κατάληψη όλης σχεδόν της υπαίθρου με αιτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ (Ανεμογεννήτριες, Φ/Β, κλπ), χωρίς καμία Χωροθέτηση και εν αγνοία των ιδιοκτητών της γης, η οποία ανήκει σε ιδιώτες, στην Εκκλησία αλλά και σε Δήμους…!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταπάτηση Δημοτικής έκτασης στο Δήμο Μαλεβιζίου.
Το ανωτέρω απόσπασμα, αποτελεί τμήμα από το Γεωπληροφοριακό Χάρτη (Γεωγραφική απεικόνιση), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). «Χάρτης ΡΑΕ»
Σε αυτό απεικονίζεται μια από τις ιδιοκτησίες του Δήμου Μαλεβιζίου και αφορά ένα ολόκληρο λόφο ο οποίος συνορεύει δυτικά με την παραλία του Φόδελε (Fodele Beach), νότια με την Εθνική οδό και ανατολικά με την περιοχή «Αλυκή» όπου ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισµού Καθηγητών «ΑΓΓΕΛΟΒΡΑΧΟΣ ΣΥΝ. ΠΕ».
Όμως στην ανωτέρω ιδιοκτησία του Δήμου όπως φαίνεται, έχουν αιτηθεί (και λάβει προτεραιότητα) Αιολικό πάρκο, Ταμιευτήρας και Φ/Β πάρκο.
Για λόγους ιστορικούς θα πρέπει να αναφερθεί ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, προσπάθησε να αξιοποιήσει τη Δημοτική αυτή περιουσία, πάλι με εγκατάσταση ΑΠΕ.
Η προσπάθεια όμως αυτή απέτυχε αφού η προτεραιότητα, δηλαδή το δικαίωμα χρήσης της Δημοτικής αυτής έκτασης είχε ήδη δοθεί πολύ πριν, σε άλλους…!
Από το παράδειγμα αυτό φαίνεται ότι ο «Χάρτης της ΡΑΕ», έχει δημιουργηθεί παράνομα:
- Με την κλοπή της «χρήσης» των ιδιοκτησιών (και εκχώρησή της σε τρίτα πρόσωπα, εν αγνοία των ιδιοκτητών) και
- Χωρίς την ύπαρξη Χωροταξικού σχεδιασμού…
Μετά όλα τα παραπάνω η «Π.Ε.Δ. ΚΡΗΤΗΣ» θα πρέπει να αναβάλλει προς το παρόν, κάθε σκέψη για τις Ε-ΚΟΙΝ.
Ακολούθως να ηγηθεί μιας Παγκρήτιας πρωτοβουλίας:
- Για ακύρωση του «Χάρτη της ΡΑΕ» και αμέσως μετά,
- Για τη σύνταξη ενός Ειδικού σχεδιασμού αποκλειστικά για τις ΑΠΕ της Κρήτης.
Μόνον τότε νομιμοποιείται κάποιος να εκδηλώνει ενδιαφέρον, να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις ή ημερίδες για υλοποίηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
Οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή απόπειρα υλοποίησης, θα αντιμετωπιστεί ως παράνομη.
Η Πράσινη Ενέργεια μπορεί να γίνει ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της Κρήτης (μετά τον Τουρισμό και τη γεωργία) και όχι πεδίο επιχειρηματικής λεηλασίας ολίγων και απόλυτης καταστροφής για τον τόπο μας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ