Ελεύθερη η κυκλοφορία παντού για τους πλήρως εμβολιασθέντες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κανένας περαιτέρω περιορισμός (τεστ, περίοδος καραντίνας) δεν πρέπει να επιβάλλεται σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα με αποδεικτικό ανάρρωσης από την COVID-19 που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν για τη νέα σύσταση σχετικά με την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης. Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 14 ημέρες από την τελευταία δόση του εμβολιασμού, ενώ αναρρώσαντες θεωρούνται άτομα που έχουν συμπληρώσει 11 έως 180 ημέρες από θετικό τεστ.

Η Επιτροπή, όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, εισηγείται επίσης να μην επιβάλλεται υποχρέωση τεστ σε ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές(στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC). Για όσους ταξιδεύουν από «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές θα αρκούν αρνητικά τεστ, η εγκυρότητα των οποίων, όπως προτείνει η Κομισιόν, πρέπει να τεθεί στις 72 ώρες πριν από το ταξίδι για τα PCR και στις 48 ώρες για τα rapid αντιγόνου (για όσες χώρες τα δέχονται). Για τις «κόκκινες» περιοχές θα μπορεί να επιβάλλεται περίοδος καραντίνας σε όσους δεν έχουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ. Τέλος, θα συνεχίσουν να αποθαρρύνονται οι μετακινήσεις από τις «βαθυκόκκινες» περιοχές, για τις οποίες τα μέτρα των τεστ και της καραντίνας συστήνεται να παραμείνουν εν ισχύι. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, να υιοθετήσουν μία πιο χαλαρή προσέγγιση σε ορισμένα θέματα, π.χ. επιτρέποντας αφίξεις χωρίς τεστ για άτομα που έχουν κάνει μόνο την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς θα εξαιρούνται από την υποχρέωση καραντίνας αν δεν ισχύει αυτή η υποχρέωση για τους γονείς τους, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών δεν θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ για να ταξιδέψουν. Η Επιτροπή προτείνει επίσης την τροποποίηση των ορίων που καθορίζουν τα χρώματα των περιοχών στον χάρτη του ECDC. Συγκεκριμένα, προτείνεται το 14ήμερο ανώτατο όριο κρουσμάτων για τις «πορτοκαλί» περιοχές να αυξηθεί από τα 50 στα 75 ανά 100.000 άτομα, με τις «κόκκινες» να κυμαίνονται πλέον μεταξύ 75-150 κρουσμάτων.

Σχετικά με το «φρένο εκτάκτου ανάγκης», ο Βέλγος επίτροπος ανέφερε ότι θα συστήνεται η επαναφορά επιπλέον περιορισμών ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους και για όσους έχουν αναρρώσει σε περίπτωση «ραγδαίας επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης σε κάποιο κράτος-μέλος, ή ευρείας διασποράς κάποιας νέας «παραλλαγής ανησυχίας». Ανέφερε επίσης ότι ήδη από σήμερα θα ξεκινήσει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη για το πιστοποιητικό COVID, με επτά κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να αρχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά (μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα).

Οπως εξήγησαν αξιωματούχοι της Επιτροπής, όταν (από 1η Ιουλίου) ξεκινήσει η περίοδος ισχύος του κανονισμού για το πιστοποιητικό, θα μπορεί απρόσκοπτα να εκδίδεται για κάποιον που έχει εμβολιαστεί σε δύο διαφορετικά κράτη-μέλη. Επιπλέον, εξετάζεται η εξέλιξη του εμβολιασμού με διαφορετικά σκευάσματα (στη Γερμανία, στην Ισπανία και αλλού). Η επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας αναμένεται να εκδώσει σχετικές συστάσεις «εντός του καλοκαιριού».

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι «27», ως «επόμενο βήμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ε.Ε.», ζήτησαν «την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. έως τα μέσα Ιουνίου».

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content