Εγκατάλειψη και εικόνες θλίψης – Αυτά είναι τα ακίνητα φιλέτα στα Λιοντάρια

Φωτογραφικό αφιέρωμα της neadrasis στα δύο κτίρια που διαθέτει η ΕΤΑΔ και διεκδικεί ο Δήμος Ηρακλείου

Η πρώτη τους εικόνα θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει ως … ερείπια. Αν κάποιος όμως δει που βρίσκονται και ψάξει τι δυνατότητες προσφέρουν, θα τα πει και φιλέτα, χωρίς ωστόσο αυτός ο χαρακτηρισμός να αναιρεί τον πρώτο, αυτόν των ερειπίων!

Της Μαρίας Καλλέργη

Ο λόγος για τα δύο κτίρια που στέγαζαν αστυνομικές υπηρεσίες και εγκαταλείφθηκαν το 2009, με τη δημιουργία του νέου Αστυνομικού Μεγάρου  στα Δύο Αοράκια και αν δεν ευοδωθούν οι πιέσεις που ασκεί ο Δήμος Ηρακλείου για ματαίωση του διαγωνισμού, ως τις 8 Ιουλίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν στην ΕΤΑΔ προτάσεις για την αξιοποίηση τους.

Πάντως ότι ως σήμερα δεν αξιοποιήθηκαν, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού αν και δόθηκαν προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο για να στεγαστούν υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, τα ακίνητα… επεστράφησαν πίσω!

Όπως είχε αναφέρει άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του στη neadrasis o αντιδήμαρχος Δημοτικής περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης, πρόκειται για κτίρια που για την χρήση τους απαιτούν τεράστια ποσά για τις επισκευές τους, ουσιαστικά για την ανακατασκευή τους.

Το μυστικό στα δώματα

Ωστόσο, εδώ φαίνεται να υπάρχει κι ένα δελεαστικό και εμφανέστατο για τους υποψήφιους επενδυτές μυστικό, αφού δεν είναι προς αξιοποίηση μόνο τα 1339 τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν τα δύο κτίρια στην καρδιά της πόλης, αλλά, όπως τονίζεται και στη σχετική πρόσκληση, τα δύο κτίρια έχουν αποκλειστική πρόσβαση και χρήση στα δώματά τους.

Την ώρα που οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με το Δήμο Ηρακλείου να πιέζει για την ακύρωση του διαγωνισμού από την ΕΤΑΔ και την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να πάρει εκείνος τα κτίρια, η neadrasis προσπάθησε να αποτυπώσει τα κτίρια για τα οποία μιλάμε και τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε τόσο κομψά όσο τα δείχνει η σχετική πρόσκληση, ούτε σε τόσο καλή κατάσταση όσο τα θυμόμαστε παλιά. Ιδανικό θα ήταν να δούμε και τους εσωτερικούς χώρους τους, αλλά αυτό δε στάθηκε δυνατόν, καθώς οι πόρτες τους είναι κλειδωμένες. Ωστόσο έστω και αυτά που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός εξωτερικά, δείχνουν εμφανώς την κατάσταση της εγκατάλειψης με τη βρωμιά, τα ξεχαρβαλωμένα παράθυρα και τους πεσμένους σοβάδες.

Η πρόσκληση, θεωρώντας τα δύο ακίνητα ως ένα, αναφέρει:

“Το ακίνητο παλαιότερα αποτελούσε τμήμα του συγκροτήματος των κρατικών σιταποθηκών που κατασκεύασαν οι Ενετοί στο τέλος του 16ου αιώνα, σε συνέχεια της κεντρικής πύλης και επί του βυζαντινού τείχους της πόλης. Η ακεραιότητα του συγκροτήματος διαταράχτηκε τόσο με τους βομβαρδισμούς κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και με την διάνοιξη της οδού Τ. Τζουλάκη, η οποία χώρισε το ακίνητο σε δύο τμήματα εκατέρωθεν αυτής. Μεταπολεμικά, η αποκατάσταση του ακινήτου και η τμηματική ανοικοδόμησή του, έγινε με σκοπό την στέγαση της Αστυνομίας. Η Υπηρεσία παρέμεινε στο ακίνητο μέχρι και το 2009 οπότε και μεταφέρθηκε στο νέο Αστυνομικό Μεγάρου στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου”.

Το ακίνητο του Α και Β Αστυνομικού Τμήματος

Την είσοδο του κρύβουν ομπρέλες και άλλα αντικείμενα από το διπλανό κατάστημα και μάλλον αν δεις μέσα καλώς την κρύβουν, καθώς η εικόνα είναι απογοητευτική.

Τα δέντρα της πλατείας κρύβουν και το υπόλοιπο, άλλωστε ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές καθώς και την εποχή που λειτουργούσε αν και μεγάλου εμβαδού, αυτό που έβλεπε κανείς ήταν μόνο η είσοδος.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση “αποτελείται από τρείς ορόφους άνωθεν του ισογείου με ανεξάρτητη πρόσβαση από το επίπεδο του δρόμου μέσω κλειστού κλιμακοστασίου. Το ακίνητο έχει αποκλειστική πρόσβαση στο δώμα του κτιρίου”.

Το κτίριο της Τροχαίας Ηρακλείου

Η πρώτη εικόνα από την οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη μπορεί και να ξεγελάσει, αλλά ανεβαίνοντας κανείς τη σκάλα από το πλάι, βλέπει τους πεσμένους σοβάδες και τα υποστυλώματα για να μην πέσει το μπαλκόνι στο κεφάλι όποιου βρεθεί εκεί. Από το κλειστό παράθυρο φαίνεται η εγκατάλειψη, ενώ κατά μήκος της οδού Χάνδακος κάποια παράθυρα που άνοιξαν, δεν έκλεισαν ποτέ ή τα άνοιξαν οι άνεμοι και οι κακές καιρικές συνθήκες.

Η πρόσκληση αναφέρει: “βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τ. Τζουλάκη & Χάνδακος. Αφορά τον πρώτο όροφο άνωθεν του ισογείου και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από το επίπεδο του δρόμου μέσω ανεξάρτητης υπαίθριας κλίμακας. Το ακίνητο περιλαμβάνει απόληξη κλιμακοστασίου, με αποκλειστική πρόσβαση στο δώμα του κτιρίου. Είναι νομίμως υφιστάμενο καθώς κατασκευάστηκε προ του 1955″.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content