Ο γλύπτης Βαγγέλης Μουστάκας τη Δευτέρα στο Μονόγραμμα

Προβολή: Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

 

Ο γλύπτης Βαγγέλης Μουστάκας με πολλά εμβληματικά έργα στο ενεργητικό του αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Ο πατέρας του, μηχανοδηγός, όταν πήρε τη θέση του Μηχανοστασιάρχη στους σιδηροδρόμους των ΣΠΑΠ μετακόμισε με την οικογένεια του στους Μύλους Ναυπλίου. Ένας μηχανικός στο μηχανοστάσιο των ΣΠΑΠ του έκανε δώρο ένα σφυρήλατο παιχνίδι, που το κατασκεύασε μπροστά του, με ταπεινά υλικά. Ο μικρός παγιδεύτηκε στη γοητεία της δημιουργίας, στα πρώτα παιχνίδια με την ύλη.

Σε ηλικία επτά ετών κατασκευάζει τις πρώτες σφυρήλατες κατασκευές – παιχνίδια. Εκεί φανερώνεται η δεξιοτεχνία του.

Η οικογένεια μετακομίζει στην Τρίπολη, στο σπίτι του Μηχανοστασιάρχη, δίπλα στο σταθμό των τρένων. Στην Τρίπολη στο σταθμό, τον συγκλονίζει η εικόνα των ανθρώπων που συνελάμβαναν οι Γερμανοί και τους έβαζαν στα βαγόνια, με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλα αυτά μπήκαν στην ψυχή του και επηρέασαν κατά πολύ το μετέπειτα έργο του.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών πέρασε χωρίς καν φροντιστήριο και κατ’ ευθείαν στο πρώτο έτος. Ωστόσο ο πατέρας του τον προειδοποίησε ότι με αυτή την Τέχνη θα ζήσει δύσκολα «…βγάζει την ζώνη του, ήταν ευτραφής, και μου λέει παιδί μου φόρεσέ την. Του λέω πατέρα δεν μπορώ να την φορέσω, οι τρύπες, πρέπει να ανοίξω πολλές. Μου λέει άνοιξε, θα πεινάσεις παιδί μου…». Όταν ήρθαν όμως τα βραβεία, όπως το 1ο βραβείο γλυπτικής στην μπιενάλε της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, μαλάκωσε…

Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. τον Σεπτέμβρη του 1960 έφυγε για την Φλωρεντία της Ιταλίας αφού πριν μια εβδομάδα είχε παντρευτεί την Ζωή, η οποία εξελίχτηκε σε εξαιρετική ποιήτρια, σαν Ζωή Σαβίνα.

Στη μνήμη του αδελφού του που ήταν πιλότος της Πολεμικής αεροπορίας κι ένα απόγευμα χάθηκε το αεροπλάνο του, φιλοτέχνησε μνημεία πεσόντων αεροπόρων, τα μνημεία «Ίκαρος» στο Τατόι, στην Τανάγρα και στην πλατεία Καραΐσκάκη.

Το μεγαλύτερο έργο που έχει κάνει σε μέγεθος και ιστορικά είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου καβάλα στον Βουκεφάλα, στην Θεσσαλονίκη, πριν 40 χρόνια. Ένα άγαλμα 6 μέτρων και βάρους 5 τόνων. Η χύτευση του αγάλματος έγινε στα χυτήρια Μικελούτσι στην Πιστόια (Pistoia) και το μοντάρισμα στο Μοντεκατίνι (Montecatini) στην Ιταλία.

Το έργο αυτό το αγάπησε πολύ αλλά και τον δυσκόλεψε πολύ: «Εγώ δεν ήθελα να στήσω αυτό το θρυλικό άλογο να περπατάει ή να καλπάζει απλώς, εγώ το ήθελα να πετάει, να το στήσω στα δυο πόδια».

Στο Δήμο Περιστερίου φιλοξενούνται επίσης τρία σπουδαία έργα του Βαγγέλη Μουστάκα:
«Η Συνάντηση» που βρίσκεται έξω από το σταθμό Μετρό «Περιστέρι» δίπλα από το Δημαρχείο της πόλης. Ο «Ολυμπιονίκης Πυγμάχος» το έργο «σήμα κατατεθέν» της πόλης, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και ο «Κούρος Ισορροπιστής».

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Μπάμπης Πλαϊτάκης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Θανάσης Παπαθανασίου, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content