Εποικοδομητική συνεργασία ΥΠΠΟ και Περιφέρειας Κρήτης

Σε ανασκόπηση των έργων που αφορούν τον Πολιτισμό και εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης, αλλά και σε χαρτογράφηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, προχώρησαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη και συζήτησαν με τη συμμετοχή αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης όλα τα έργα που εξελίσσονται καθώς και όσα ωριμάζουν.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διαθέσει από κοινού 300.000 ευρώ προκειμένου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας για να υποβληθεί στην Unesco.

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για «μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» και δήλωσε πως «τα μινωικά ανάκτορα πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν και προσδίδουν μια μοναδικότητα πολιτιστικής φυσιογνωμίας στην Κρήτη, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής που αποκτά μια πολιτιστική διαδρομή, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας, οι υπηρεσίες του υπουργείου, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και οι επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας».

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργείου στην ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων, με δύο έργα που θα ξεκινήσουν το 2022 στη Φαιστό και στα Μάλια καθώς ενέταξε τις βασικές υποδομές των δύο ανακτορικών συγκροτημάτων στα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ευρύτερη πρόταση για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από την κλιματική αλλαγή.

Ευχαριστώντας την Υπουργό για την παραγωγική συνεργασία, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε πως μέσα από την ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, «μόνο όφελος μπορεί να προκύψει για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Κρήτη, αφού το 40% των επισκεπτών μας θέλει τον πολιτιστικό τουρισμό. Το νησί μας προσφέρεται κι ο συνδυασμός των ειδικών μορφών τουρισμού – όπως ο πολιτιστικός και γαστρονομικός – δίνουν μια μεγάλη ανάπτυξη στην Κρήτη», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως μέσα από τις συνέργειες Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται προτεραιότητα σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αναφέρθηκε σε εμβληματικές δράσεις συνεργασίας, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Μεσσαράς καθώς και οι δράσεις για όλα τα μεγάλα μουσεία της Κρήτης τα οποία θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και βρίσκονται στα Χανιά, τη Μεσσαρά και τον Άγιο Νικόλαο καθώς και την προετοιμασία έργων ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου και των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως έχει εκδοθεί

Στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, εκπρόσωποι κυβερνητικών βουλευτών και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content