Δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση από τα Θρησκευτικά για τα παιδιά τους, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης, έχουν μόνον οι γονείς παιδιών που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Οχι όμως και οι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αυτό αναφέρει απόφαση της υπουργού Παιδείας Nίκης Κεραμέως και για την οποία η ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης του υπεύθυνου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Μαθητές οι οποίοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές) δύνανται να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας αίτηση στον διευθυντή του σχολείου στην οποία θα αναφέρεται το εξής: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή μου (ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών».
2. Η αίτηση, με βεβαιωμένο το γνήσιον της υπογραφής, μπορεί να γίνει έως και την πέμπτη ημέρα μετά την έναρξη των μαθημάτων κάθε σχολικού έτους. Το γνήσιο της υπογραφής δύναται να βεβαιώνει και ο διευθυντής.
3. Οι μαθητές που απαλλάσσονται από το μάθημα δεν επιτρέπεται να περιφέρονται εντός ή εκτός της σχολικής μονάδας ή να απουσιάζουν αδικαιολόγητα. Ο διευθυντής σε συνεργασία με τον σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι (όπως ενδεικτικά διαφορετικό διδακτικό αντικείμενο σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης ή ερευνητική δημιουργική δραστηριότητα), και έχοντας την πλήρη ευθύνη.
«Νέο κρούσμα υποταγής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στις ακραίες εκκλησιαστικές αξιώσεις που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, με αφορμή και πάλι το μάθημα των Θρησκευτικών! Πρόκειται για βάναυση παραβίαση της απόφασης 32/20 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Οκτ. 2019). Η Αρχή είχε κρίνει ότι για την απαλλαγή αρκεί η επίκληση απλώς λόγων συνείδησης (και όχι “θρησκευτικής συνείδησης”), ώστε να μπορούν να απαλλάσσονται και χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές. Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν από τους πολίτες να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις» ανέφερε χθες ο κ. Φίλης. Και πρόσθεσε: «Προς δόξαν… του φιλελευθερισμού της Ν.Δ. ξαναγυρίζουμε χρόνια πίσω και επιβάλλεται στους Ελληνες πολίτες η υποχρεωτική διδασκαλία των Θρησκευτικών, ακόμα και ως μαθήματος κατήχησης».
Συνεργάτες της κυρίας Κεραμέως ανέφεραν ότι όσα ορίζονται στην υπουργική απόφαση συνάδουν με το γεγονός ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικό.