Άνθρωποι, κατοικίδια και πρόστιμα ως 5000 ευρώ- Η διαβούλευση για τη λειτουργία του πάρκου Γεωργιάδη
Μια φωτογραφική βόλτα στο σημερινό πάρκο που εγκαινιάστηκε πριν από 63 χρόνια
Τις αναμνήσεις τους “χτίζουν” εδώ και 63 χρόνια στο πάρκο Γεωργιάδη οι Ηρακλειώτες, το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Το όνομα του πάρκου που εγκαινιάστηκε επίσημα το 1958 και τώρα πλέον μπαίνει σε μια νέα φάση λειτουργίας, ιστορικό αφού φέρει το όνομα του χαρισματικού και ηρωικού Δημάρχου Μηνά Γεωργιάδη που εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μαζί με τους άλλους 61 Μάρτυρες.
Το πάρκο που φιλοξένησε εκδηλώσεις, φιλοσοφικές αναζητήσεις, έρωτες και παιχνίδια μπαίνει για άλλη μια φορά σε μια νέα φάση λειτουργίας του περνώντας – η αλήθεια- από σαράντα κύματα με διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις, με μια εικόνα και μια φιλοσοφία που δικαιώνει τους στόχους των δημιουργών της νέας εικόνας του πάρκου.
Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Ηρακλείου έχει θέσει σε διαβούλευση το νέο κανονισμό του πάρκου καλώντας όποιον το επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του. Μέσα από τον κανονισμό προκύπτει και η γενική φιλοσοφία λειτουργίας του πάρκου που δεν θα διατίθενται για μεγάλες συναυλίες, για κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις κλπ) αλλά ούτε για εκθέσεις εμπορικού σκοπού.
Μέσα από τον κανονισμό επίσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα κατοικίδια στο πάρκο αλλά και άλλες χρήσεις ενώ προβλέπονται και πρόστιμα που ξεκινούν από 40 ευρώ για καταστροφή θάμνου και φθάνουν ως 5.000 ευρώ για άναμμα φωτιάς.
Ο κανονισμός λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Λότζια έως και την Τετάρτη 4/8/2021.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους στο email: [email protected] και για πληροφορίες θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2813/409.250.
O κανονισμός λειτουργίας
Το πλαίσιο των γενικών κανόνων έχει συνοπτικά ως εξής:
– Απαγορεύεται εν γένει η κατασκήνωση. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους Πολιτικής Προστασίας και θα έχει την έγκριση της αρμόδιας Αρχής.
– Η εκμίσθωση ή παραχώρηση της συνολικής έκτασης του πάρκου για οποιονδήποτε λόγο, σε άλλους φορείς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες, απαγορεύεται.
– Επιτρέπεται η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, διασφαλίζοντας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
– Δεν επιτρέπεται ανάπτυξη ιδιωτικών ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων.
– Οι πεζοί έχουν προτεραιότητα έναντι των ποδηλάτων. Άτομα ΑμεΑ, εγκυμονούσες, γονείς με ανήλικα τέκνα και ηλικιωμένοι έχουν προτεραιότητα στα παγκάκια, καθώς και στην πρόσβαση στις τουαλέτες.
– Δεν επιτρέπεται η λειτουργία ψησταριάς εντός του πάρκου.
– Δεν επιτρέπονται συναυλίες μεγάλης εμβέλειας.
– Δεν επιτρέπονται εκθέσεις εμπορικού σκοπού.
– Δεν επιτρέπονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις, παιδικά πάρτι κ.λπ.).
– Για την υλοποίηση εκδηλώσεων, δεν αλλοιώνουμε κανένα σημείο του πάρκου.
Αστυνόμευση-φύλαξη
Η Δημοτική Αστυνομία έχει την ευθύνη αστυνόμευσης και επιβολής προστίμων.
Η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. έχει την ευθύνη φύλαξης.
Κίνηση πεζών-απρόσκοπτη διέλευση ΑμεΑ:
– Η είσοδος στο πάρκο επιτρέπεται μόνο από τις υπάρχουσες εισόδους.
– Θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και των ΑμεΑ από τους διαδρόμους.
– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, ασθενοφόρο).
– Απαγορεύονται η κυκλοφορία και η στάθμευση αυτοκινήτων και μηχανών εντός του πάρκου. Οι παραβάτες θα διώκονται και θα υπόκεινται στους νόμους που διέπουν κάθε δημόσιο υπαίθριο χώρο. Η τροφοδοσία του αναψυκτηρίου θα επιτρέπεται σε καθορισμένη ώρα της ημέρας.
Παρουσία κατοικιδίων:
* Η παρουσία κατοικίδιων είναι αποδεκτή αλλά μόνο με διαρκή συνοδεία κι επιτήρηση και μόνο με κοντό λουρί στους διαδρόμους του πάρκου.
* Απαγορεύεται η παραμονή τους μέσα στα παρτέρια, στον χώρο του γκαζόν και στην παιδική χαρά.
Υπαίθριες δραστηριότητες-ποιότητα ζωής περιοίκων:
Επιτρέπονται εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης ως ακολούθως:
- Θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις με ελαφρές κινητές υποδομές.
- Παιδικές παραστάσεις (κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.ά.).
- Υπαίθριες εκθέσεις χωρίς βαριές κατασκευές:
– Καλλιτεχνών
– Χειροτεχνών
– Οικοτεχνών
– Ζωγραφικής
– Φωτογραφίας
– Βιβλίων.
Στον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη ορίζονται μάλιστα συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές εκδηλώσεων και ειδικότερα:
- Η μέση στάθμη του ήχου στην πλατεία να είναι 85 Decibel. Όταν αναφέρεται η πλατεία, εννοείται η μέση του χώρου εκδήλωσης και παρουσίας κόσμου, όπου στοχεύουν τα ηχεία.
- Οι προβολείς να στοχεύουν μόνο τη σκηνή και την πλατεία. Η σκηνή να βρίσκεται με πλάτη προς το τείχος στην περίπτωση της πλατείας αναψυκτήριου, και με πλάτη προς το άγαλμα στην περίπτωση του κυκλικού χώρου πάνω στη βασική διαδρομή.
Λειτουργία αναψυκτήριου:
Η ύπαρξη αναψυκτήριου εντός του πάρκου αξιολογείται ως θετική χρήση, αφού συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και αποτελεί έναν πυρήνα αναψυχής και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου μέσα στο φυσικό περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση της λειτουργίας του με σεβασμό στις συνθήκες του πάρκου και της περιοχής.
Συντήρηση υποδομών και πρασίνου, καθαριότητα χώρου:
– Τις αρμοδιότητες της συντήρησης των υποδομών του πάρκου έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.
– Την αρμοδιότητα της συντήρησης και της ανανέωσης του πρασίνου την έχει το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου.
-Τακτικός καθαρισμός.
Την ευθύνη την έχει η Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.
– Έκτακτη καθαριότητα:
Υπεύθυνος: Ο υπεύθυνος διοργάνωσης της εκάστοτε εκδήλωσης.
– Παρτέρια φυτεμένα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, απαγορεύεται η εναπόθεση οποιωνδήποτε αντικειμένων μέσα στα παρτέρια, καθώς και η κίνηση πεζών ή ζώων εντός αυτών.