Μία σημαντική δέσμευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχεται σήμερα να δει για πρώτη φορά το φως, μιας και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας στον πρωθυπουργό.
Περίπου στις 10:00, οι δύο υπουργοί που όλο το προηγούμενο διάστημα, στην πανδημία, συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στο να εκσυγχρονιστεί -τηρουμένων των αναλογιών- το ΕΣΥ όσο και στο να ψηφιοποιηθούν πολλές συναλλαγές κράτους-πολίτη, θα «μυήσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο My Health. Πρόκειται για την ειδική εφαρμογή η οποία θα βρίσκεται εντός του Gov.gr η οποία αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει όλο το ιατρικό ιστορικό των πολιτών διαθέσιμο για τους ίδιους τους πολίτες.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί ένα έργο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πρώτη μέρα που συστάθηκε, μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Σε αυτόν ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις συνταγογραφήσεις που τον αφορούν και σε δεύτερο χρόνο και στο ιστορικό υγείας του.
Οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή μέσω του gov.gr και στην συνέχεια μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με τους κωδικούς του Taxisnet. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο θα είναι να είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η οποία αποτέλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα και την βάση της επιτυχίας της εμβολιαστικής διαδικασίας.
Κάπως έτσι, για παράδειγμα, όταν είναι έτοιμη η σχετική λειτουργία, κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει έως και ειδοποιήσεις για τα ιατρικά ραντεβού που έχει προγραμματισμένα, καθώς και για τις συνταγές οι οποίες χρεώνονται στον ΑΜΚΑ του, μηδενίζοντας έτσι μία «βιομηχανία» συνταγογραφήσεων που είχε στηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, η υποδομή της εφαρμογής έχει ήδη προβλέψει την εμφάνιση και των ιατρικών βεβαιώσεων. Αυτό που εκκρεμεί για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία είναι η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.
Τέλος, στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι, οι πολίτες χωρίς να επιβαρύνονται με χαρτούρα, να έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό τους ανά πάσα ώρα και στιγμή και βάσει αυτού να προγραμματίζουν και οι ίδιοι τις ενέργειες που θέλουν να κάνουν κα αφορούν στην υγεία τους. Μέχρι πρότινος αυτά τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα μόνο στους ιατρούς.
Όπως έχει δηλώσει σε πρότερο χρόνο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «αυτό θα δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλες θετικές συνεπαγωγές στο Σύστημα Υγείας, αλλά και ευρύτερα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από αυτό. Φυσικά, δεν θα περιμένουμε την πλήρη ολοκλήρωση του φακέλου». Αυτή άλλωστε η φάση συνοψίζει και την φιλοσοφία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο προτιμά να καταστεί διαθέσιμες προς τους πολίτες τις όποιες εφαρμογές και εν συνεχεία να τις βελτιώσει και να τις εμπλουτίζει εν λειτουργία αντί να αναμένει να είναι έτοιμες στο 100% εξ αρχής.
Πρώτο Θέμα