Καΐς Σαϊέντ: Πραξικοπηματίας ή λυτρωτής του τυνησιακού λαού;
Γράφει ο Παρασκευάς – Μάριος Ι. Τουρτούνης(*)
Πριν από λίγες μέρες, στις 25 Ιουλίου του 2021, ο διατελών από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος της Τυνησιακής Δημοκρατίας, κ. Καΐς Σαϊέντ, έπειτα από μια μεγάλη διαδήλωση του τυνησιακού λαού που είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα κατά της κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής, της διαφθοράς και της αποτυχημένης διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού της κυβέρνησης της χώρας, προχώρησε άμεσα στην παύση του πρωθυπουργού της χώρας κ. Μεχίχι και στην διάλυση της Βουλής.
Ο κ. Σαϊέντ, για τις κινήσεις του αυτές, επικαλέστηκε το 80ό άρθρο του τυνησιακού συντάγματος, το οποίο προβλέπει ρητά για τον Πρόεδρο της χώρας ότι μπορεί, σε έκτακτες συνθήκες, να αποκτήσει έκτακτες εξουσίες. Πολλοί χαρακτηρίζουν τις κινήσεις αυτές του κ. Σαϊέντ ως πραξικόπημα, και ειδικότερα ως ένα «συνταγματικό» πραξικόπημα.
Όμως, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούμε να πούμε ότι ευσταθούν και τόσο, μόνο και μόνο διότι η έννοια του πραξικοπήματος συνιστά παράκαμψη και παραβίαση του συντάγματος. Και ο κ. Σαϊέντ δεν έκανε κάτι αντισυνταγματικό, αλλά κάτι που προβλέπεται από το σύνταγμα της Τυνησίας. Μια μεγάλη μερίδα του λαού της Τυνησίας (κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη κατά πλειοψηφία) φαίνεται να ικανοποιήθηκε κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό με αυτές τις κινήσεις του κ. Σαϊέντ.
Η αποπεμθείσα κυβέρνηση του κ. Μεχίχι μάλλον είχε γίνει αρκετά αντιδημοφιλής στα μάτια των Τυνησίων πολιτών. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο Τυνήσιος Πρόεδρος κ. Σαϊέντ μπορεί, κατά κάποιον τρόπο, να χαρακτηριστεί ως λυτρωτής της μεγάλης πλειοψηφίας του τυνησιακού λαού, καθώς κατόρθωσε να απαλλάξει τον λαό του από μια αρκετά αποτυχημένη και διεφθαρμένη, απ’ ό,τι φαίνεται, κυβέρνηση. Και το κατόρθωσε με έναν πολύ αριστοτεχνικό τρόπο, χρησιμοποιώντας το αξίωμά του ως Προέδρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του συντάγματος της χώρας (μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σαϊέντ διετέλεσε πρόεδρος της Τυνησιακής Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου κατά την περίοδο 1995-2019).
Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες αυτές του κ. Σαϊέντ δεν φαίνεται να έχουν πολώσει ιδιαίτερα το κλίμα που επικρατεί στην τυνησιακή κοινωνία. Μένει όμως να δούμε στην πορεία τί εξελίξεις πρόκειται να δρομολογήσουν οι κινήσεις αυτές του κ. Σαϊέντ στην χώρα.
(*) Ο Παρασκευάς-Μάριος Ι. Τουρτούνης είναι ιστορικός από το Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.