Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι «Αναπτυξιακοί» Οργανισμοί των ΟΤΑ (Α.Ε.) αποτελούν στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και διευρυμένο χώρο δράσης, αφού μπορούν να συνενώνουν και να «εξυπηρετούν» δήμους, περιφέρειες ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η σύσταση τέτοιων επιχειρήσεων οδηγεί στην παράδοση τομέων δράσης, έργων, υπηρεσιών και δομών των ΟΤΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, των έργων και υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τόπος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ με το νόμο 4690/20 θεσμοθέτησε αυτές τις νέες Ανώνυμες Εταιρίες με τον τίτλο «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί», επιδιώκοντας να «μαζέψει» τους διαχειριστικούς φορείς υλοποίησης ευρωενωσιακών και εθνικών κονδυλίων με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
Συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δήμων, με ταυτόχρονη όμως αύξηση των αρμοδιοτήτων τους, βγάζοντας την ευθύνη από το κεντρικό κράτος, έρχονται τώρα να διαπιστώσουν ότι «είναι αδικαιολόγητα χαμηλό το ποσοστό απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων», εντοπίζοντας -σωστά- ως κύρια αιτία «την υποστελέχωση και την ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις τεχνικών υπηρεσιών και τεχνικού προσωπικού στους Δήμους και Περιφέρειες» που όμως οι ίδιοι δημιούργησαν. Προβάλλουν ως λύση την ίδρυση «Αναπτυξιακών» Οργανισμών Α.Ε των ΟΤΑ ώστε «να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην τοπική ανάπτυξη», αποκρύπτοντας όμως ότι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων αποτελεί ήδη μέρος του προβλήματος, εγείρει ζητήματα αδιαφάνειας που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, όπως και λειτουργία τους μακριά από τον έλεγχο των εκλεγμένων οργάνων αλλά και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Ακόμα και η απόφαση για την ίδρυση τους, δεν είναι υποχρεωτικό να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και έγινε στο Δήμο Ηρακλείου που το αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή με την, νόμιμη μεν, πλασματική όμως πλειοψηφία.
Ήδη μια σειρά Περιφερειών και Δήμων έχουν προχωρήσει στην ίδρυση τέτοιων εταιριών. Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο τουρισμός, η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης, στην αγροτική οικονομία, στον πολιτισμό κλπ. Επίσης, μέσω των «Αναπτυξιακών» Οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε Υγεία και Παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων στους Δήμους που βεβαίως και θα φύγουν από την αρμοδιότητα και τον έλεγχο των εκλεγμένων οργάνων, συμβουλίων κλπ. Ήδη οι τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες των Δήμων με μια διαπίστωση «ότι δεν είναι σε θέση να περαιώσουν το έργο τους» εκχωρούνται στους «Αναπτυξιακούς» οργανισμούς.
Μέσα από τα νέα διευρυμένα επιχειρηματικά σχήματα που δημιουργούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, διευθετούνται και επιμέρους αντιθέσεις, όπως π.χ. το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να διαχειρίζονται και οι δήμοι μερτικό από το ΕΣΠΑ απέναντι στις Περιφέρειες, να εξυπηρετηθούν «μικροί» δήμοι που δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες, να αντιμετωπιστούν επενδύσεις σε υποδομές π.χ. ύδρευσης, λυμάτων, απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού, άλλες υποδομές, που πέρα από λαϊκές ανάγκες αφορούν και σε ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, του αγροτοδιατροφικού τομέα, των σχεδίων επιχειρηματικής αξιοποίησης του νερού, των απορριμμάτων κλπ. Μέσα από τέτοια επιχειρηματικά εργαλεία, με μπροστάρηδες τους Δήμους και τις Περιφέρειες, παίρνουν μέρος περισσότεροι «θεσμικοί παίχτες» «στο τραπέζι που στρώνεται», ενσωματώνονται πιο εύκολα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τοπικές πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις, μπορούν να αξιοποιούνται συγκεντρωμένοι τοπικοί πόροι, γη, υποδομές που πολιορκεί το κεφάλαιο, ουσιαστικά συγκεντρώνονται διαθέσιμα κονδύλια στις επιδιώξεις του.
Με τη λειτουργία των νέων Α.Ε, ως ΝΠΙΔ, ειδικού σκοπού, η κυβέρνηση προσβλέπει:
- Στην όλο και μεγαλύτερη αντικατάσταση των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών από φορείς ιδιωτικού δικαίου.
- Στην χωρίς δημόσιο έλεγχο, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος του κεφαλαίου.
- Στην διαχείριση αναπτυξιακών, επενδυτικών και ειδικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωενωσιακούς πόρους, συμπράττοντας -μέσω προγραμματικών συμβάσεων- με Δήμους και Περιφέρειες, αναλαμβάνοντας δράσεις και λειτουργίες τους.
- Σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων αφού πλέον το προσωπικό (τακτικό και έκτακτο) των νέων «Αναπτυξιακών» Οργανισμών, δεν θα ανήκει σε δήμους και περιφέρειες.
Αυτή την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., υλοποιεί και η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ η όποια διαφωνία υπάρχει από τις άλλες παρατάξεις, δεν αφορά το περιεχόμενο της συγκρότησης και τον ρόλο των «αναπτυξιακών» οργανισμών αλλά δευτερεύοντα ζητήματα όπως τη σύνθεση και τον τρόπο επιλογής των μελών του ΔΣ της εταιρίας κτλ. –