Κακή είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, καθώς καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το φθινόπωρο, οπότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.
Επισημαίνεται πως χθες υπήρξαν 3.273 κρούσματα, εκ των οποίων 709 στην Αττική, 336 στην Κρήτη, 318 στη Θεσσαλονίκη και 115 στην Αχαΐα.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μια συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 32- δηλαδή 8 έως 15 Αυγούστου- να φτάνουν τις 21.567 με μια εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44% σε μια βέβαια ήδη επιδεινούμενη επιδημιολογικά κατάσταση» είπε χθες ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η νόσος χτυπάει τους νέους, με διάμεση ηλικία τα 29 έτη. «Αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια “στροφή” στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας».
Καμπανάκι κινδύνου για το φθινόπωρο είχε κρούσει χθες (19.08) ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλος.
«Είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. Ναι μεν έχουμε διαθεσιμότητα σε κλίνες covid, αλλά έχουμε κι άλλα περιστατικά. Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα. Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά 5 να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από το τρίτο. Αν δούμε το ΕΣΥ να καταρρέει θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε περιοριστικά μέτρα. Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε» είπε στο MEGA.
Οι περιοχές που υπάρχει πρόβλημα
Οχτώ νησιά είναι σε άσχημη κατάσταση σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εβδομαδιαίας θετικότητας -ο λόγος των κρουσμάτων κορονοϊού και των τεστ- ανά περιφερειακή ενότητα.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο με βάση τη θετικότητα είναι:
Νάξος 9,60%
Πάρος 5,78%
Ρόδος 4,27%
Τήνος 4,09%
Χανιά 4,59%
Μύκονος 6,04%
Ικαρία 4,73%
Ηράκλειο 4,13%
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Θεσπρωτία, με 4,57%, και η Καβάλα, με 4%
Το «όριο συναγερμού» (3%) έχουν ξεπεράσει πολλές περιοχές ενώ 10 βρίσκονται στο 4% ή το ξεπερνούν, σε μία εικόνα που αποκλίνει σημαντικά από εκείνη της περασμένης εβδομάδας. Τότε, μόλις 6 περιφερειακές ενότητες (η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και τα Χανιά) υπερέβαιναν το 3%, γεγονός όχι αμελητέο, βέβαια, καθώς υποδεικνύει μεγάλη διασπορά του ιού.
Γεμίζουν οι ΜΕΘ
Η κατάσταση δυσκολεύει και στις ΜΕΘ καθώς γεμίζουν μέρα με τη μέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χτες (18.08) ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.
Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%, ανέφερε ο καθηγητής. «Λιγότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%» επισήμανε.
Πηγή: newsbeast.gr