Νέο περιστατικό άρνησης διασωλήνωσης αποκάλυψε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μετά τον θάνατο της αντιεμβολιάστριας στον Ευαγγελισμό. Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, πρόκειται για ασθενή με κορονοϊό που νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι “πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δεν δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν”.
Τι είπε η Παγώνη για το περιστατικό άρνησης διασωλήνωσης
“Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μην βρουν τον μπελά τους” τόνισε η κ. Παγώνη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.
Τι είπε ο Καπραβέλος για την άρνηση διασωλήνωσης
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορονοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο.
“Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα” υπογράμμισε. Όπως είπε, το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.
Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία.
Αν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει, δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, χαρακτηρίζοντας πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει, καθώς είναι αδιανόητο να μην θέλεις τη θεραπεία.
Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο αντιεμβολιάστριας που αρνήθηκε τη διασωλήνωση
Σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θα προβεί η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τυχόν αξιόποινες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση θανάτου της 54χρονης στον Ευαγγελισμό, η οποία νοσηλευόταν με κορονοϊό και αρνούνταν να διασωληνωθεί. Η 54χρονη ήταν ανεμβολίαστη, είχε υποκείμενα νοσήματα και παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της, με αναρτήσεις της στα social media καλούσε σε βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τη διασωλήνωση.
«Ο σύζυγος της κυρίας είχε εκφράσει τηλεφωνικά την άρνησή του για τη διασωλήνωση. Η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη, στους συγγενείς και τον ασθενή γίνεται μία ενημέρωση. Την απόφαση για διασωλήνωση την παίρνει ο γιατρός», ανέφερε η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.
Η 54χρονη αντιεμβολιάστρια αρνούνταν να διασωληνωθεί
Οι γιατροί του νοσοκομείου τελικά προχώρησαν σε διασωλήνωση με εισαγγελική εντολή, όπως ορίζει ο νόμος σε περιπτώσεις άρνησης του ασθενούς και οικείων του, κατά την ενδεδειγμένη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Η Εισαγγελία ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, με στόχο να διακριβωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό, αλλά και του αδικήματος που αφορά παραβάσεις του νόμου για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Ήδη, ο φάκελος της υπόθεσης ανατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, ο οποίος θα αναζητήσει πρόσωπα, εκτός του νοσοκομείου, που φέρονται να απέτρεψαν ή να εμπόδισαν την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς.
enikos.gr