Στις 10 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τρίτης θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, θα μεταβεί στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές της Κρήτης.
Μητσοτάκης: Ουσιαστική η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας
«Υπάρχει εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην ΕΡΤ που έγινε μέσα στοΜουσείο του Λούβρου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία περιορίστηκε να πει ότι απόψε θα έχει εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το πρωί της Τρίτης.
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, είπε ότι «είχα κάνει πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα». Κατόπιν διατύπωσε την άποψη ότι προτιμά να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», για να προσθέσει: «Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία».
«Μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε και επισήμανε: «Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας».
«Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα», τόνισε και συμπλήρωσε κατόπιν: «Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον ή στην διάδοχο μου».
Τάχθηκε υπέρ της σύστασης του ευρωπαϊκού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση είναι ώριμη. «Είναι ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τα κράτη – μέλη». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι σε «πολύ ενεργό επίπεδο», καθώς δεν γίνεται να ζητάμε μόνο στήριξη.
«Το σύμφωνο σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση», είπε κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών για να τονίσει, βεβαίως, ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με κάθε κυβέρνηση, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει της ουσία του αποτελέσματος.
«Δεν είμαστε μόνοι στην φύλαξη των συνόρων μας», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90% και σήμερα είναι σε ύφεση».
Καθημερινή