Είναι ο καιρός της ελιάς της Κρήτης, της πράσινης ελιάς. Είναι η ευκαιρία να φτιάξουμε τις ελιές πριν ακόμα ωριμάσουν στην άλμη για να συνοδεύουμε φαγητά και σαλάτες το χειμώνα. Κάντε τις λοιπόν κολυμπάδες ή νερατζολιές και συνοδέψτε τα φαγητά και τις σαλάτες σαας.
ΥΛΙΚΑ
Νερό
Άλμη
Χυμός λεμονιού ή νεραντζιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κολυμπάδες ψιλολιές: Διαλέγουμε πράσινες γερές ψιλολιές, τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε σε άλμη 10%-14% για να ξεπικρίσουν. Εκεί μένουν μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο λάδι.
Νερατζολιές: Χαράζουμε τις ελιές σε 2-3 μέρη, όχι πολύ βαθιά, τις πλένουμε και τις βάζουμε για 1 μήνα στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, για να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε στη συνέχεια και τις τοποθετούμε 48 ώρες σε άλμη 12%-14% και ύστερα σε χυμό νεραντζιών 48 ώρες. Τις στραγγίζουμε έπειτα και τις τοποθετούμε σε δοχεία και τις σκεπάζουμε με καλό λάδι.
Τις ελιές αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε ίσα μέρη άλμης 10% και χυμό νεραντζιού ή λεμονιού.
Οι συνταγές προέρχονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης incrediblecrete.g