Δεν πέρασε “σαν χάδι” από το Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, ο μεγάλος σεισμός των 5,8 ρίχτερ και όσοι άλλοι ακολούθησαν. Πάντα οι σεισμοί έχουν επιπτώσεις, δηλαδή προκαλούν φθορές στα πιο παλιά κυρίως κτίρια.
Η περιοχή του νομού Ηρακλείου και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του, είναι γεμάτο αρχαιότητες και παλιά, “ιστορικά” κτίρια και διατηρητέα νεοκλασικά, καθώς και πάρα πολλούς μικρούς και μεγάλους ναούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους σεισμούς. Όλα αυτά τα μνημεία και τα παλιά κτίρια, θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά, όχι εκ του προχείρου, αλλά από ειδικούς επιστήμονες.
Μια προσεκτική ματιά στην περιοχή του λιμανιού, αποκαλύπτει ότι όντως υπάρχουν προβλήματα. Ένα από αυτά, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Αναφερόμαστε στο κτίριο της ενετικής αλαταποθήκης, δίπλα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου βλέπουμε να έχουν αποκολληθεί και να έχουν πέσει πάνω στο πεζοδρόμιο(!) μεγάλες και μικρές πέτρες (φωτογραφία).
Άραγε, είδε κάποιος από τους “αρμοδίους” τις πέτρες και τα χώματα που έπεσαν; Κι αν είδε, τι έκανε; Πώς αντέδρασε; Μήπως εξαντλείται η “αντίδραση” με τον αποκλεισμό του πεζοδρομίου με μια ταινία;
Προτείνουμε λοιπόν, ειδικά στην τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία, να διενεργήσει άμεσα αυτοψίες στο συγκεκριμένο κτίριο, στα Ανατολικά και Δυτικά Νεώρια, στη Δεξαμενή Τζάνε και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, τώρα που είναι ακόμα νωρίς, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.
Ελεγχοι πρέπει να γίνουν και σε όλους τους ναούς της πόλης του Ηρακλείου και των χωριών, όπου συχνάζει πολύς κόσμος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Μηνά και των άλλων μεγάλων ναών της πόλης, ιδιαίτερα των πιο παλαιών.
Έλεγχοι παντού, λοιπόν. Και, το ξανατονίζουμε, από ειδικούς επιστήμονες!
Κ.Τ.