Συνταγή για αχνιστή κολοκυθόσουπα

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και μία συνταγή έρχεται στο μυαλό, όσο δροσίζουν τα βράδια μας. Αχνιστή και μυρωδάτη, θα γίνει το καλύτερο συνοδευτικό στο φθινοπωρινό τραπέζι.

Το μυστικό σε αυτή τη συνταγή είναι απλό. Αντί να σοτάρουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, την ψήνουμε ολόκληρη στο φούρνο να μαλακώσει και να βγάλει τα αρώματά της.

Στη συνέχεια ακολουθούμε την κλασική διαδικασία παρασκευής της σούπας. Προσέξτε μόνο να προσθέσετε το νερό/ζωμό με το μάτι και με γνώμονα πως θέλετε μια ωραία παχύρευστη σύσταση.

 

Υλικά
1,5 κιλό κολοκύθα γλυκιά
1 μεγάλη πατάτα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
200 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι
800ml λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό με έναν κύβο λαχανικών
Για το σερβίρισμα: Στραγγιστό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους, αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, με την φλούδα προς τα πάνω.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσει και να τρυπιέται η φλούδα.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και βγάζουμε την σάρκα με ένα κουτάλι να πάρουμε 700 με 800 γραμμάρια
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και καίμε το κύμινο και το μοσχοκάρυδο να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και γυρίζουμε καλά να γυαλίσει και προσθέτουμε την πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια να πάρει χρώμα
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κολοκύθα, τον ζωμό (ζεστό) και σκεπάζουμε, αφήνοντας να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.
Αν χρειαστεί, λιώνουμε τα υλικά της σούπας με ένα μίξερ χειρός. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακινώντας να πάει παντού.
Σερβίρουμε με μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content