Καθημερινή Summits, ESG – Οι παρεμβάσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Jeffrey Sachs: Τολμηρές αποφάσεις και διακρατική συνεργασία το «κλειδί»
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός Ελληνικής Δημοκρατίας, Jeffrey Sachs, University Professor and Director of the Center for Sustainable Development at Columbia University, President of the UN Sustainable Development Solutions Network, Chair of the Lancet COVID-19 Commission
Την ανάγκη για τολμηρές αποφάσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για συνεργασία με γειτονικές χώρες σε μία σειρά από επιμέρους ζητήματα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 1st Athens ESG & Climate Crisis με την υπογραφή της Καθημερινής. Κάλεσε δε την επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην καινοτομία με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τον καθοριστικό ρόλο της διακρατικής συνεργασίας υπογράμμισε από την πλευρά του και ο διεθνούς φήμης καθηγητής Jeffrey Sachs.
Στο fireside chat του πρωθυπουργού με τον Jeffrey Sachs, που συντόνισε ο Γ. Παλαιολόγος, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσαν με ορυκτά καύσιμα ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία, αλλά και πριν υιοθετήσει η Κομισιόν τους ανανεωμένους στόχους της για το περιβάλλον. «Ήταν μία τολμηρή απόφαση και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου» σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί σειρά σημαντικών μέτρων για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την αύξηση των τιμών ενέργειας, ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά. «Δυστυχώς βλέπουμε μία εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου. Υπάρχουν ευπαθή και ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τεράστιο κόστος και αυτή η κατάσταση δεν είναι πολιτικά βιώσιμη» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει αυτή η κρίση να ανακόψει τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δεν θα μεταφράζεται σε μεγάλη αύξηση στις τιμές για τον καταναλωτή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε ένα κίνημα κατά της ενεργειακής μετάβασης» προειδοποίησε.
Όπως είπε η αύξηση των τιμών οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, αλλά και τα προβλήματα προσφοράς, ενώ σχολίασε ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Για αυτό και πρέπει όπως είπε να υπάρξει απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να αποκτήσει η Ευρώπη εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ μπορούν να λειτουργήσουν ως προμηθευτές φυσικού αερίου για την Ε.Ε., σημείωσε.
Αναφερόμενος στον στόχο για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές, όπου ο άνθρακας είναι βασική πηγή εισοδήματος. «Έχουμε προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουμε το καλύτερο για αυτές τις περιοχές, για να δημιουργήσουμε εκεί βιώσιμες θέσεις εργασίας» εξήγησε.
Ο ρόλος της ναυτιλίας και ο θαλάσσιος χωρικός σχεδιασμός
«Οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή καινοτομίας, έρευνας και χρηματοδότησης. Ήταν ανέκαθεν αυτοί που καινοτομούσαν και υιοθετούσαν νέες τεχνολογίες» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα. «Είμαι πεπεισμένος ότι και τώρα θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν αυτό που πρέπει» σημείωσε.
Όσον αφορά στον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό, είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα, που πρέπει να διευθετηθούν.
Το πρώτο έχει να κάνει με την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Πιστεύω ότι τα ψάρια θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την αντικατάσταση του κρέατος στη διατροφή. «Έχουμε μεγάλη ακτογραμμή και θα βρούμε τρόπο να συνδυάσουμε τον τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες με σεβασμό στο περιβάλλον» ανέφερε.
Η δυναμική των αιολικών πάρκων και η συνεργασία με γειτονικές χώρες
Το δεύτερο θέμα είναι η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. «Έχουμε τεράστιο δυναμικό για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Πρέπει να λυθούν όμως τα θέματα συνδεσιμότητας. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση που θα αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο για την ανάπτυξή τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλουμε να ηγηθούμε στο πλαίσιο για τα offshore αιολικά πάρκα, γιατί θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρούμε γη για αιολικά πάρκα» συμπλήρωσε.
Το τελευταίο ζήτημα αφορά την προστασία των αποθεμάτων ψαριών, τα οποία μειώνονται ως αποτέλεσμα της συστηματικής υπεραλιείας. «Έχουμε λάβει δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές πρακτικές. Αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Θα θέλαμε στο 10% των θαλασσών μας να μην επιτρέπεται το ψάρεμα» εξήγησε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ιταλία, προκειμένου να ξεκινήσει το project αυτό στην Αδριατική.
«Ίσως να μπορέσουμε κάποια στιγμή να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Αλλά θα πρέπει να λυθούν τα ζητήματα με τα χωρικά μας ύδατα. Αντί να τσακωνόμαστε ίσως να πρέπει να δούμε ζώνες απαγόρευσης της αλιείας» τόνισε. «Πραγματικά ανυπομονώ να δουλέψω με γειτονικές χώρες, που θέλουν και εκείνες να το κάνουν. Αλλά θα προχωρήσουμε και μόνοι αν δεν προκύψει η συνεργασία» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τέλος τον καθοριστικό ρόλο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. «Η διασύνδεση με την Αίγυπτο είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το project αυτό θα προχωρήσει» σημείωσε.
- Sachs: Ανάγκη για ισχυρό περιφερειακό δίκτυο
Την ανάγκη για διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης υπογράμμισε ο Jeffrey Sachs, University Professor and Director of the Center for Sustainable Development at Columbia University, President of the UN Sustainable Development Solutions Network, Chair of the Lancet COVID-19 Commission. Στο fireside chat που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ευρώπης ο καθηγητής είπε πως απαιτείται η συγκρότηση ενός ισχυρού περιφερειακού δικτύου, που θα περιλαμβάνει την Ε.Ε., τα Βαλκάνια, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Δήλωσε «περισσότερο από ικανοποιημένος» από την πολιτική της Ευρώπης. «Πρόκειται για μία περιεκτική στρατηγική που αφορά την ψηφιοποίηση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει και διπλωματικό αντίκτυπο, επηρεάζοντας την πολιτική και άλλων χωρών.
Ήδη όπως είπε βλέπουμε πρόοδο στην Κίνα, ενώ έχει δεσμευθεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα η Ρωσία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Νότια Κορέα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, που είναι άγνωστο τι στάση θα τηρήσουν στην COP26, εξήγησε. Τόνισε δε πως συνολικά οι πλούσιες χώρες έχουν αποτύχει στη δέσμευσή τους για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, με στόχο ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Γιατί καθυστερούν οι ΗΠΑ
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, τόνισε πως παρά τους φιλόδοξους στόχους του Τζο Μπάιντεν, τα βήματα είναι πολύ αργά. Υπάρχει όπως εξήγησε ένα πολύ ισχυρό επιχειρηματικό λόμπι, το οποίο επηρεάζει και το Κογκρέσο με αποτέλεσμα τα πράγματα να προχωρούν αργά ακόμη και όταν ο πρόεδρος της χώρας θέλει αλλαγές.
«Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις φωνές που ζητούν να αφήσουν εκτός σχεδίων το λεγόμενο Green Deal. Σχολίασε δε ότι «το κοινοβουλευτικό σύστημα έχει μάλλον πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού προεδρικού σε τέτοια ζητήματα».
Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη «νευρωτική», όπως τη χαρακτήρισε, στάση έναντι της Κίνας και να αντιληφθούν ότι στην αντιμετώπιση τόσο σοβαρών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή χρειάζεται συνεργασία με όλες τις χώρες και όχι πολιτικές που κινούνται με γνώμονα την επιδίωξη «να είμαστε πρώτοι σε όλα».