Μέρα έξαρσης η χθεσινή – Πάνω από 30 οι μετασεισμοί

Καθησυχαστικός, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της μεγάλης διάρκειας της μετασεισμικής ακολουθίας είναι σπάνιο, εμφανίστηκε ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά τους δύο πρώτους μεγάλους μετασεισμούς της ημέρας που έφτασαν τα 4,5 Ρίχτερ και αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι, αλλά και το Ηράκλειο, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν τουλάχιστον άλλους 30 μετασεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τον ύπνο τους, σήμερα βρέθηκαν πάλι μπροστά στην απόγνωση. Δεν ξέρουν τι να περιμένουν και πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους.

«Είναι φυσιολογικό αυτή η μετασεισμική ακολουθία να φτάσει ή να ξεπεράσει και τον ένα μήνα», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ενώ συμπλήρωσε ότι «κάθε μετασεισμική ακολουθία έχει υφέσεις και εξάρσεις. Σήμερα ήταν μια μέρα έξαρσης, χρειάζεται υπομονή».

Αυτοψίες κτηρίων

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» δηλαδή κατάλληλα προς χρήση, σήμερα διστάζουν να επιστρέψουν σ’ αυτά.

Πολύ περισσότερο διστάζουν βέβαια όσοι έχουν σπίτια που η πρώτη επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών τα χαρακτήρισε ακατάλληλα και η δεύτερη τα «πρασίνισε».

«Αυτό είναι φυσικό», εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, «καθώς η πρώτη επιτροπή έκανε έναν γρήγορο έλεγχο και ‘κιτρίνισε’ περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι να περάσει η δεύτερη επιτροπή που κάνει πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο».

Από την άλλη, η κάτοικος του Αρκαλοχωρίου, Ρουμπίνη Αγαπητού, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ότι «δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν πράσινο ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει ένας ολόκληρος τοίχος ούτε ένα κτήριο που κουνιέται ο τοίχος με το χέρι σου», ενώ μετέφερε την σκέψη πολλών κατοίκων της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους υπό το φόβο των επόμενων σεισμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content