Νέα μαρτυρία, για τη διαδρομή και σύλληψη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου
Tου Σταύρου Φωτάκη(*)
Μια πολύ σημαντική μαρτυρία περιήλθε σε γνώση μου τον τελευταίο καιρό την οποία κατέγραψα σε ηχητικό ντοκουμέντο, αλλά και από γραπτό κείμενο που μου παραδόθηκε, από αξιοσέβαστο πρόσωπο του τόπου μας. Θεωρώ σκόπιμο να την γνωστοποιήσω, φυσικά με την άδειά του και μάλιστα σήμερα, με την συμπλήρωση 197 χρόνων από της θανατώσεως των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, εκ Μελάμπων καταγομένων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον αφηγητή π. Σεβαστιανό Πολιτάκη, εφημέριο του χωριού Ελένες Αμαρίου, το έτος 1790 γεννήθηκε στο χωριό Ελένες ο προπάππους του Δημήτριος Πολιτάκης, ο οποίος ήτανε και Αναγνώστης (ψάλτης). Κατά τις πληροφορίες που ο ίδιος Δημήτριος Πολιτάκης, μετέδωσε και διατηρήσανε οι απόγονοί του, είδε πολλές φορές, πρόσωπο με πρόσωπο, τους Άγιους Τέσσερις Μάρτυρες, λίγο πριν τη σύλληψη και θανάτωσή τους, το έτος 1824.
Είναι γεγονός ότι, όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική κρυπτοχριστιανική δράση των Αγίων και προκειμένου να αποφύγουνε την σύλληψή τους από τους Τούρκους, αποφασίσανε να φύγουνε από τη γενέτειρά τους, τις Μέλαμπες. Δεν επιλέξανε να πάνε σε χωριά της περιοχής Αγίου Βασιλείου, άγνωστο γιατί, αλλά προτιμήσανε άλλη διαδρομή οδοιπορούντες σε χωριά της περιοχής Αμαρίου.
Ακολουθήσανε βορειοανατολική πορεία, φτάσανε στο χωριό Άγιος Ιωάννης, όπου είχανε συγγενείς από τον Αγγελή, γεγονός που δικαιολογεί την ανέγερση του πρώτου Ιερού Ναού, πολυούχου στο κέντρο του οικισμού, αφιερωμένου αποκλειστικά στη μνήμη τους. Συνεχίσανε κάτω και έξω από τα χωριά Χορδάκι-Άνω Μέρος-Βρύσες και φτάσανε στο χωριό Ελένες, όπου μπήκανε εντός του οικισμού.
Προχωρήσανε φιλοξενούμενοι από κατοίκους της περιοχής, περάσανε το χωριό Μέρωνας, φτάσανε πάνω από το χωριό Άγιοι Απόστολοι σε μια τοποθεσία με πρινάρια με την ονομασία «κουφόδασος», όπου ήτανε αθέατο και θεωρήθηκε ασφαλές σημείο για κείνους. Εκεί παραμείνανε κρυπτόμενοι για να γλυτώσουνε, δυστυχώς όμως προδοθήκανε και εν τέλει συλληφθήκανε από τους Τούρκους με τα γνωστά αποτελέσματα του αποκεφαλισμού των στην πόλη του Ρεθέμνους.
Θέλω να πιστεύω πως οι πληροφορίες αυτές προερχόμενος από τον σεβαστό π. Σεβαστιανό, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, είναι αξιόπιστες, έχουνε βάση και αξίζουνε να καταγραφούνε. Εξάλλου σε όλες τις καταγραφές που μέχρι σήμερα έχουνε δημοσιευτεί δεν έχει καταγραφή καμιά διαδρομή.
Εύχομαι η Χάρις των Αγίων να καθοδηγεί τα βήματά μας. Χρόνια Πολλά με υγεία.
Οκτώβριος 28 του 2021
Σταύρος Φωτάκης
(*) Ο Σταύρος Φωτάκης είναι Στρατηγός ε.α, Συγγραφέας, Στιχουργός