Η ‘’πράξη εφαρμογής’’ Γαζίου
Του Γιώργου Μαρκογιαννάκη(*)
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Κρήτης.
Η περιοχή του Γαζίου ήταν και παραμένει, σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών.
Το ‘’αναπτυξιακό άρωμα’’ του τόπου μας προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διάλεξαν την ευρύτερη περιοχή για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή για κατοικία τους.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η περιοχή του Γαζίου να είναι -μετά το 1980- και επί τρείς δεκαετίες η πρώτη στην Ελλάδα σε ρυθμούς οικιστικής και ανθρωπογεωγραφικής ανάπτυξης, αλλά με άναρχη δόμηση της περιοχής αφού δεν υπήρχαν ολοκληρωμένα πολεοδομικά σχέδια.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε (από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από την Νομαρχία Ηρακλείου) η διαδικασία ανάθεσης των πολεοδομικών μελετών.
Παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών τα πολεοδομικά σχέδια κολλούσαν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και όχι μόνο…
Πολλοί ήταν αυτοί που για ιδιοτελείς ή για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Όμως μετά από τις διαχρονικές και επίπονες προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών και των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου μας καθώς και με την αγαστή συνεργασία των μελετητών, είχαμε πρόσφατα την κύρωση της πράξης εφαρμογής στην Αγία Μαρίνα, ενώ είναι σε διαδικασία ανάρτησης και η ‘’πράξη εφαρμογής’’ του Γαζίου.
Τι σημαίνει ‘’πράξη εφαρμογής’’ ενός πολεοδομικού σχεδίου.
Η ‘’πράξη Εφαρμογής’’ είναι η τελική φάση στην διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολεοδομικού σχεδίου.
Θα πρέπει να έχει προηγηθεί:
- H κτηματογράφηση της υπό πολεοδόμηση περιοχής, προκειμένου να αποτυπωθούν και να δηλωθούν σωστά οι ιδιοκτησίες.
- Η πολεοδομική μελέτη όπου με βάση το σχεδιασμό προτείνονται, τα Οικοδομικά Τετράγωνα (ΟΤ), οι Κοινωφελείς (ΚΦ) οι Κοινόχρηστοι χώροι (ΚΧ), οι δρόμοι κλπ.
Η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης, υποδεικνύει τα μέρη τα οποία αφαιρούνται από κάθε ιδιοκτησία της περιοχής ως ‘’εισφορά γης’’, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με την έκταση του κάθε οικοπέδου.
Με βάση την ‘’εισφορά γης’’ γίνονται οι δρόμοι οι ΚΧ και ΚΦ χώροι , αλλά και η ενδεχόμενη μεταφορά σε άλλα ΟΤ των ιδιοκτησιών επί των οποίων προβλέπετε να γίνουν οι αναφερόμενες χρήσεις.
Επίσης, κατά την πράξη εφαρμογής γίνεται και ο υπολογισμός της ‘’εισφοράς σε χρήμα’’ που βαρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους κατασκευής των αναγκαίων κοινόχρηστων έργων.
Η ’’εισφορά σε χρήμα’’ αρχίζει να υπολογίζεται μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής και με βάση την αντικειμενική αξία της τελικής έκτασης του ακινήτου (που έχει απομείνει μετά την εισφορά σε γη) και εξοφλείται σε ρυθμιζόμενες από το νόμο δόσεις.
Σε κάθε στάδιο της πολεοδομικής μελέτης προβλέπεται από το νόμο να γίνονται οι σχετικές αναρτήσεις, προκειμένου να λάβουν γνώση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις.
Ακολουθεί η ‘’κύρωση της πράξης εφαρμογής’’ και η μεταγραφή της στο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου.
Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν να προχωρούν στις τυπικές διαδικασίες για την έκδοση πολεοδομικών αδειών.
Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, έφτασε η ώρα για να μπει μια τάξη στα οικιστικά θέματα του Γαζίου που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Αξίζουν συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή αλλά και στο στελεχιακό προσωπικό του Δήμου, για όλη αυτή την προσπάθεια και τις θετικές εξελίξεις.
(*) Ο κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης είναι τέως Δήμαρχος Γαζίου.