Περιοριστικά μέτρα επαναφέρουν οι τοπικές αρχές σε περιοχές της Ευρώπης, με φόντο την έξαρση της πανδημίας, που απειλεί να ρίξει τη σκιά της πάνω από τα Χριστούγεννα.
Αυστρία: Καθολικό lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός
Την επιβολή καθολικού lockdown για το σύνολο του πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των εμβολιασμένων πολιτών, ανακοίνωσε η Αυστρία, καθιστάμενη έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επαναφέρει ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση του 4ου κύματος.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει το πολύ για 20 ημέρες. Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης ότι ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου.
Στα πρόθυρα lockdown και η Γερμανία
Αυστρία και Γερμανία φαίνεται να αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία ως προς την επιδημιολογική τους εικόνα, πιθανώς δε και ως προς τα επικείμενα μέτρα.
Γερμανία: Στέλνει ασθενείς στο εξωτερικό
Στα όρια των δυνατοτήτων τους βρίσκονται πολλά γερμανικά νοσοκομεία με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μονάχου, για παράδειγμα, διαθέτουν μόνο 3% ελεύθερα κρεβάτια. Η Βαυαρία έχει ξεκινήσει να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για δύο άτομα από το Φράιζινγκ (περιοχή Μονάχου) που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοτίου Τιρόλου. Κατά τον κ. Σπαν, ήδη το υπουργείο του διεξάγει και με άλλες χώρες σχετικές συνομιλίες. Όπως ακόμη επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία υποχρεώνεται να μεταφέρει ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού.
Lockdown δύο ταχυτήτων στη Βαυαρία
Σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.
«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.
Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορωνοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των ‘Αλπεων», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά και το υπόλοιπο κρατίδιο, στο εξής αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μόνο με το 25% της μέγιστης χωρητικότητας και με τον Κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ). Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και κλείνουν άμεσα, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όλα τα κλαμπ και τα μπαρ.
Γερμανία: Σε καραντίνα οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα
Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις παραπάνω χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα 10 ημερών. Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση.
Γαλλία: Σύσταση για τρίτη δόση στους άνω των 40
Την ώρα που η πανδημία καταγράφει νέα αναζωπύρωση στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου του πληθυσμού που θα είναι επιλέξιμος για μια αναμνηστική δόση, στους 40 ετών και άνω, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα.
Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) συνιστά, επίσης, η ενισχυτική δόση να γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, με τις «τελευταίες μελέτες να καταδεικνύουν στην πραγματικότητα ότι υπάρχει όφελος για αυτό το ηλικιακό φάσμα».
Στη Γαλλία, επί του παρόντος, μόνο οι άνω των 65 ετών και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστική δόση. Από τις 15 Δεκεμβρίου, αυτή θα είναι αναγκαία για την παράταση του υγειονομικού πάσου τους. Από την 1η Δεκεμβρίου, αυτή η ενισχυτική δόση θα είναι προσβάσιμη στους 50-64 ετών.
Καθημερινή με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP