grylos-aggouridakis

Πάνω από 92.000 εμβολιασμοί σε μία ημέρα μετά την υποχρεωτικότητα – Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη

Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνονται οι εμβολιασμοί μέρα με τη μέρα στη χώρα μας μετά την υποχρεωτικότητα που θεσπίστηκε υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία μόλις ημέρα πραγματοποιήθηκαν 92.736 εμβολιασμοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών στους 14.406.712 (οποιαδήποτε δόση).

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, ανέρχονται σε 1.437.390.

Το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή ψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για πολίτες άνω των 60 ετών. «Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Σημειώνεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά στους πολίτες που έχουν γεννηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1961. Πάντως, από το πρόστιμο των 100 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει, και για διάστημα 180 ημερών, και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας.

Ειδικά για τον Ιανουάριο, το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ. Αν όμως ο εμβολιασμός γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των επόμενων μηνών, το μηναίο πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες.

Εμβόλια και μετάλλαξη Όμικρον

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί απέναντι σε αυτή την απειλή, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται «ήπια».

Οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνα, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, επιβεβαιώνουν τα πορίσματα αυτά.

ΠΟΥ: Η εμβολιαστική κάλυψη καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» εξαιτίας της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορωνοϊού.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ την ερχόμενη εβδομάδα εξετάζει τα δεδομένα για την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Την ίδια ώρα, σφίγγει ο κλοιός για αντιεμβολιαστές στις χώρες της Ευρώπης.

Στη Γερμανία, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προανήγγειλε ο μελλοντικός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (SPD) τάχθηκε η Αριστερά, ζητώντας και την επιβολή γενικού lockdown.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση, ενόψει και της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Χρειαζόμαστε τώρα δραστικά μέτρα. Η Αριστερά στέκεται στο πλευρό της επιστήμης και ζητεί για αυτό την επιβολή lockdown και γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας», αναφέρεται στην απόφαση του προεδρείου της Αριστεράς.

Αλλαγή στάσης διαφαίνεται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Στέφαν Τομάε, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια υποχρέωση εμβολιασμού.

«Δεν γίνεται πλέον να λέει κανείς ότι απορρίπτει τις νέες πληροφορίες», τόνισε ο κ. Τομάε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ποσοστό εμβολιασμού 70% δεν επαρκεί.

Αυστρία: Ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ -7.200 πρόστιμο στους αρνητές

Στην Αυστρία, οι ΜΕΘ «στενάζουν», καθώς υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε «διαλογή» ασθενών που θα νοσηλευθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση με μια «συμμαχία των εποικοδομητικών δυνάμεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της κυβέρνησης Κεντροδεξιάς-Πρασίνων συναντήθηκαν με ειδικούς, αλλά και με τους επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του Φιλελεύθερου κόμματος Neos, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τον Φεβρουάριο του 2022 όλοι οι κάτοικοι της Αυστρίας άνω των 12 ετών είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν. Όσοι αρνούνται, θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ.

Βέλγιο: Έξι στους 10 υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στο Βέλγιο, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τάσσονται σχεδόν 6 στους 10 κατοίκους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε σήμερα (1/12) η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες.

Το ποσοστό μειώνεται σε 46% όταν το ερώτημα αφορά ανήλικους 12-17 ετών και στο 37% για παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, το 45%, που είναι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιάσουν το παιδί τους, εάν εγκριθεί το εμβόλιο γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η Ελβετία θα αποφασίσει στο τέλος της εβδομάδας για αυστηρότερα μέτρα, υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον.

Στη Δανία λαμβάνουν επίσης νέα μέτρα, μετά το ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Η Γαλλία αυστηροποιεί το πλαίσιο εισόδου στη χώρα από κράτη εκτός ΕΕ, απαιτώντας για τέτοιες περιπτώσεις αρνητικό τεστ 48 ώρες πριν, ακόμη και από εμβολιασμένους.

ECDC: Ο εμβολιασμός των παιδιών να μη θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων

Σήμερα επίσης, τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε προσωρινές θεωρήσεις δημόσιας υγείας για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού.

Η κίνηση αυτή ήρθε έπειτα από σύσταση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τη χορήγηση του παρασκευάσματος Comirnaty σε άτομα ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η έκθεση του ECDC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19 θα πρέπει να θεωρούνται ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό, όπως συμβαίνει και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Παιδιά χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου είναι επίσης επιρρεπή σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, επομένως θα μπορούσε να δοθεί προσοχή στον εμβολιασμό όλων των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογία του SARS-CoV-2 σε εθνικό επίπεδο.

Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων.

Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στον επιλέξιμο ενήλικο πληθυσμό παραμένει η κύρια προτεραιότητα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της Covid-19.

 

 

 

iefimerida.gr

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content