Η είδηση «έσκασε σαν βόμβα» το βράδυ της Δευτέρας, όταν το Ράδιο Αρβύλα «βγήκε» στον τηλεοπτικό αέρα, ωστόσο ήδη από νωρίς επικρατούσε έντονος «θόρυβος» στα social media για την υπόθεση.
Ο Αντώνης Κανάκης ξεκίνησε την εκπομπή χωρίς να μπορεί να κρύψει τόσο την θλίψη του, όσο και την οργή του -αξιοσημείωτο το πόσες φορές χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη- ανακοινώνοντας το τέλος της συνεργασίας της ομάδας με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο.
Να αναφέρουμε ότι όλα ξεκίνησαν από καταγγελία στα social media, σύμφωνα με την οποία ο Στάθης Παναγιωτόπουλος έχει κατηγορηθεί από πρώην σύντροφό του πως κυκλοφόρησε σε σελίδες πορνογραφικού υλικού γυμνές φωτογραφίες της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.
Πλέον, ωστόσο, δεν είναι καν βέβαιο το κατά πόσο θα συνεχιστεί και το ίδιο το Ράδιο Αρβύλα. Κι αυτό διότι η εκπομπή ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς ξεκίνησε με τον Αντώνη Κανάκη να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις, καθώς δεν γίνεται να συνεχιστεί το Ράδιο Αρβύλα με αυτό το κλίμα, τονίζοντας πάντως ότι ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» κάτι. Όπως είπε, η τρέχουσα εβδομάδα έτσι κι αλλιώς θα ήταν η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα που η εκπομπή θα προβαλλόταν κανονικά. Mε το νέο έτος θα έχουμε την οριστική απάντηση για το αν θα «κοπεί» ή όχι η εκπομπή.
Αναλυτικά όσα είπε ο Αντώνης Κανάκης στο φινάλε της εκπομπής
«Ζητούμε την κατανόησή σας για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάσαμε την εκπομπή, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το διασκεδάζουμε. Είπαμε ό, τι είχαμε να πούμε. Εκφράζουμε τη λύπη μας, πρώτα από όλα για το κορίτσι και την εμπειρία που βίωσε. Από εκεί και πέρα εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι υποχρεωθήκαμε να βγούμε στον αέρα για να βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη θέση και για αυτό κι έχουμε έναν θυμό μέσα μας.
Είναι μια απόφαση που δεν έχει παρθεί. Δεν ξέρω τι θα γίνει ακριβώς από αύριο. Ή θα βγούμε και θα βγούμε κανονικά, θα βρούμε τον τρόπο να βγούμε κανονικά ή εγώ τέτοια εκπομπή σαν τη σημερινή δεν μπορώ να παρουσιάζω και δεν έχω και καμία διάθεση να την υποστηρίξω» είπε συγκεκριμένα ο Αντώνης Κανάκης.
Και συνέχισε: «Αυτή η εβδομάδα εκπομπών που ξεκίνησε, θα ήταν η τελευταία πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Θα ήταν αφιερωμένη στο Χαμόγελο του Παιδιού. Είχαμε συνεννοηθεί όπως κάθε χρόνο να την αφιερώσουμε για να υποστηρίξουμε το έργο τους που είναι συγκλονιστικό. Χρειάζεται η βοήθεια των πολιτών, το κράτος δεν το χρηματοδοτεί. Χρειάζεται οικονομική βοήθεια, οι άνθρωποι φροντίζουν τα παιδιά. Φροντίζουν παιδιά δεν χρειάζεται άλλο επιχείρημα. Αν είναι να βγει κάτι από τη σημερινή εκπομπή που να είναι όμορφο, αν έχετε καταλάβει τη θέση που έχουμε βρεθεί, είμαστε φορτισμένοι και συγχυσμένοι. Σας παρακαλώ μέσα από την καρδιά μου να καλέσετε και να στηρίξετε το Χαμόγελο του Παιδιού», πρόσθεσε.
Τι είναι το «εκδικητικό πορνό» και γιατί περιγράφεται ως «βιασμός» από τα θύματα
Το «εκδικητικό πορνό» – για το οποίο κατηγορείται ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, με αποτέλεσμα να διαγραφεί μόνιμα από το «Ράδιο Αρβύλα» – αναφέρεται στην κοινοποίηση άσεμνων ή σεξουαλικών, εικόνων ή βίντεο, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που απεικονίζεται.
Το υλικό μπορεί να τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας σχέσης με ή χωρίς να το γνωρίζει το θύμα. Όταν όμως η σχέση φτάσει στο τέλος της, δημοσιοποιείται ως «εκδίκηση» από το άλλο άτομο και εξαπλώνεται αστραπιαία σε ολόκληρο το διαδίκτυο, μέσω ανώνυμων δικτύων, και πορνογραφικών sites. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκβιασμού για εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις, ή ακόμα και για οικονομικά ανταλλάγματα.
Το «revenge porn» δεν έχει φύλο η ηλικία και συναντάται μεταξύ ατόμων όλων των ηλικιών. Ωστόσο, τα περισσότερα αναφερόμενα περιστατικά προέρχονται από άτομα που είναι στην εφηβεία τους έως ενήλικες γύρω στα 20 τους. Αυτό οφείλεται συχνά στην έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών και υποστήριξης σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες της κοινής χρήσης ακατάλληλων εικόνων. Επίσης, συχνά στοχοποιούνται οι γυναίκες.
Τα περιστατικά αυτού του είδους, δυστυχώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Καθώς τα κινητά τηλέφωνα γίνονται όλο και πιο «έξυπνα» και οι κάμερες περιλαμβάνονται ως τυπική δυνατότητα σε όλα σχεδόν τα μοντέλα, η κοινή χρήση εικόνων δεν ήταν ποτέ τόσο γρήγορη και εύκολη…
Οι καταστροφικές επιπτώσεις στο θύμα
Όταν μια σχέση επιδεινώνεται και ο χωρισμός δεν είναι «φιλικός», ορισμένα άτομα μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν κακόβουλες μεθόδους ως μέσο «εκδίκησης» εναντίον του ατόμου που τους παράτησε. Αυτό όμως, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο και επώδυνο για το θύμα. Πολλές φορές, άτομα που έγιναν αντικείμενα του «revenge porn» περιέγραψαν την εμπειρία ως «βιασμό».
Αυτό γιατί τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα, στις περισσότερες περιπτώσεις προορίζονται για να τα δει μόνο ένας συγκεκριμένος παραλήπτης. Όταν μοιράζονται με άλλους ή ακόμη χειρότερα με το κοινό, το άτομο που απεικονίζεται δεν ελέγχει ποιος βλέπει τις εικόνες του ίδιου του εαυτού του. Αυτή η έλλειψη ελέγχου και το αίσθημα ταπείνωσης μπορεί να διαταράξει αφάνταστα το θύμα, όπως σε μια περίπτωση βιασμού, αφού βασικό στοιχείο είναι η απουσία συναίνεσης.
Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι για τα θύματα καταρρέει ένα «τείχος εμπιστοσύνης» που ενδεχομένως είχαν χτίσει με το άτομο που βρίσκονταν σε σχέση, ώστε να φτάσουν στο σημείο να μοιραστούν τέτοιο περιεχόμενο μαζί τους. Μια παραβίαση εμπιστοσύνης όπως αυτή, μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων που γίνονται στόχοι και έχει τη δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές σχέσεις τους με νέους συντρόφους. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο του ατόμου που έγινε στόχος.
Πηγή: ieidiseis.gr