Ερχονται, επιτέλους, οι οπτικές ίνες, μέσα στο 2022

Την ανάγκη για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις απαιτήσεις των επόμενων δεκαετιών για ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές ψηφιακής ανάπτυξης, θα στηρίξει η μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ του Ομίλου ΟΤΕ, με στόχο να φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επένδυση που ανακοινώθηκε έπειτα από την επικοινωνία του επικεφαλής του γερμανικού ομίλου, Tim Hοttges, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα:

  • Θα φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το 2027, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν στελέχη του Ομίλου, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
  • Θα αναβαθμίσει – όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό – δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που έχουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι.

Αναλυτικά, το πλάνο για τις οπτικές ίνες προβλέπει πως μέχρι το τέλος του 2022 ο ΟΤΕ αναμένεται να καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο των 3 εκατ. γραμμών μέχρι τα τέλη του 2027, αυξάνει τις επενδύσεις του και επιταχύνει το roll out. Έτσι, μέχρι το 2027 και το στόχο των 3 εκατ., το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.

Σημειωτέον, πως μόνο από τις επενδύσεις του ΟΤΕ, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Και αυτό καθώς το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Από αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB (Ultra Fast Broadband), εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.

Πότε θα γίνει η αναβάθμιση

Σε ότι αφορά την δωρεάν αναβάθμιση, των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet που έχουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα γίνει όπου είναι τεχνολογικά εφικτό.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100). Μόνη προϋπόθεση, να είναι τεχνολογικά εφικτό.

Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps.

Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2022. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες.

Όπως εξηγούν από τον ΟΤΕ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό κ.ο.κ.

Για την αναβάθμιση, οι πελάτες COSMOTE σταθερής δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια. Όπως γίνεται γνωστό από την εταιρεία, κάθε πελάτης που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά.

Σημειωτέον πως από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ, τα οποία θα κάνουν ακόμα πιο προσιτές τις υψηλές ταχύτητες.

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content