Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει εορτών – Στόχος η προστασία καταναλωτών και παραγωγών

Κλιμακώνονται οι έλεγχοι ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιδιώκει να “καθαρίσει”, κατά το δυνατόν, την αγορά από φαινόμενα που αυτές τις ημέρες μπορεί να προκαλέσουν ζημία στους καταναλωτές και στους παραγωγούς αλλά και να δυσφημίσουν τα ελληνικά προϊόντα. Ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) “σαρώνουν” την αγορά και τις εισόδους της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν νοθείες προϊόντων και παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας υπό την γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου, που ως έργο έχει τον συντονισμό διενέργειας των επίσημων ελέγχων στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και της συμμόρφωσης της αγοράς με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίσθηκαν και στην περίοδο που μεσολάβησε από το Πάσχα έως σήμερα κι επισήμανε ότι οι αυξημένες τιμές γάλακτος των παραγωγών ήταν και αποτέλεσμα των ελέγχων.

«Στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και η διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ελεγμένων. Παράλληλα θέλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας από ελληνοποιήσεις, με τελικό στόχο να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά. Δεν πρόκειται για κάποια περιστασιακή πολιτική. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή μας και για το λόγο αυτό συστάθηκε και Ειδική Ομάδα Εργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους κι αυστηρούς ελέγχους παντού για την τήρησή τους. Οι πονηροί και επιτήδειοι δεν έχουν θέση σε μια υγιή αγορά, όπως εμείς θέλουμε να λειτουργεί η αγορά. Με την πολιτική μας ενισχύουμε τον παραγωγό, στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και προστατεύουμε τον καταναλωτή. Είναι μία πολιτική που έχει επιτύχει και τα αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές στο γάλα, οι οποίες από 0,80 ευρώ το λίτρο που ήταν πριν από ένα χρόνο, τώρα οι κτηνοτρόφοι μας κλείνουν συμβόλαια με 1,30 ευρώ».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το διάστημα από 15-17 Δεκεμβρίου δραστηριοποιήθηκαν 21 κλιμάκια ελέγχου, εκ των οποίων 16 του ΕΦΕΤ και 5 των ΔΑΟΚ .

Από τα συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 177 έλεγχοι εκ των οποίων 83 έλεγχοι στη λιανική πώληση (25 σε υπεραγορές, 58 σε κρεοπωλεία), 40 έλεγχοι σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος/ ψυκτικές αποθήκες και 54 σε επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τη Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Κατά τους ελέγχους, ευρήματα μη συμμορφώσεων καταγράφηκαν σε 6 κρεοπωλεία και 1 αρτοποιείο, όπου έγινε δέσμευση 175 κιλών εντοσθίων προέλευσης Ολλανδίας λόγω μη αναγραφής ημερομηνίας λήξης, κατάσχεση 100 κιλών κρέατος χωρίς σήμανση και 35,5 κιλών βόειου κρέατος λόγω λήξης ημερομηνίας συντήρησης . Επιπλέον έγινε κατάσχεση 34 κιλών παραδοσιακών λουκάνικων για χρήση μη επιτρεπόμενων προσθέτων και κατάσχεση 34 κιλών πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής λόγω λήξης ημερομηνίας συντήρησης, με επακόλουθες ενέργειες επιβολής κυρώσεων.

Επίσης η Κτηνιατρική Πειραιά, σε 60 ελέγχους που πραγματοποίησε από 13 έως 17 Δεκεμβρίου προχώρησε σε 7 κατασχέσεις, μία σύσταση και μία δέσμευση προϊόντων.

Έλεγχοι και στα σύνορα

Επίσης από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες κατόπιν εντολής του κ. Λιβανού, για την ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει:

– καθημερινή ενημέρωση για τα εισερχόμενα χοιροειδή

– ροή της πληροφορίας -από το Τμήμα Σφαγείων- με τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία προς τις Διευθύνσεις – Τμήματα Κτηνιατρικής που παρέλαβαν τα εν λόγω φορτία για την επιβεβαίωση της άφιξης και τον τελικό προορισμό (πάχυνση ή αναπαραγωγή ή σφαγή)

– επικοινωνία με τις Τελωνειακές αρχές (Προμαχώνας) από 15/12 για τα εισερχόμενα φορτηγά με ζώντα ζώα και σφάγια (viber φωτογραφικό υλικό)

– συνεχής επικοινωνία με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ όσον αφορά τα έγγραφα μετακίνησης των ζώντων ζώων

– συνεχής επικοινωνία με τα σφαγεία στα οποία θα σφαγούν τα ζώα προέλευσης ΕΕ για την υποχρέωσή τους να αποστέλλουν τα τιμολόγια διακίνησης των παραγόμενων σφάγιων

– παραλαβή τιμολογίων και προώθηση τους στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

– σύνταξη εγκυκλίου με οδηγίες για τους επίσημους κτηνιάτρους που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους σε σφαγεία.

Η ομάδα εργασίας για τους ελέγχους

Παράλληλα, συστάθηκε ομάδα εργασίας για τον συντονισμό διενέργειας των επίσημων ελέγχων στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και της συμμόρφωσης της αγοράς με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος.

Η Ομάδα Εργασίας, θα αναφέρεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον οποίο και θα παραδώσει πόρισμα με το σύνολο των ελέγχων. Η Ομάδα Εργασίας θα ολοκληρώσει το έργο της στις 20 Ιανουαρίου 2022 και είναι μη αμειβόμενη.

 

 

ΑΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content