grylos-aggouridakis

Η χαρά των Χριστουγέννων περνούσε και από το… στομάχι

Ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων ήταν η δημοφιλέστερη όλου του χρόνου, είναι πως οι ημέρες αυτές και η χαρά που τις συνόδευε, είχαν σχέση και με το… στομάχι των απλών ανθρώπων, που τα παλαιότερα χρόνια και ήταν και τόσο γεμάτο! Τα Χριστούγεννα όμως, κανείς δεν παραπονιόταν ότι πεινούσε. Γιατί όλοι απολάμβαναν τις ξεχωριστές γαστριμαργικές απολαύσεις αυτών των ημερών. Που ξεκινούσαν από τα σπιτικά καλιτσουνάκια, και κορυφώνονταν με το σφάξιμο του χοίρου, που είχε καθιερωθεί σαν μια ιδιαίτερη τελετουργία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά και πολλοί συγγενείς και φίλοι. Δεν είχαν να εκτρέφουν όλα τα σπίτια στα χωριά μας χοίρους, είχαν όμως τα περισσότερα. Και οι χοίροι αποτελούσαν τη βασική πρώτη ύλη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, ενώ παράλληλα έδιναν την αφορμή να στήνονται παντού γιορτινές παρέες, αρχής γενομένης από το τελετουργικό σφάξιμο του ζώου, όπου το κρασί και οι πολλοί και διάφοροι χοιρινοί μεζέδες βρίσκονταν σε αφθονία.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content