Κάθε άλλο από κεραυνός εν αιθρία ήταν η παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από το υπουργικό σχήμα, το πρωί της Κυριακής, καθώς από την επόμενη μέρα του περιβόητου Πολιτικού Γραφείου, δρομολογείται η αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε άλλωστε πει στον Νίκο Αναστασιάδη εδώ και καιρό πως η παραίτησή του είναι έτοιμη εδώ και μήνες και πως θα το έπραττε αμέσως αν οι κινήσεις του έφερναν σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο. Σε δύσκολη θέση, καθώς από τον Σεπτέμβριο ο Αβέρωφ Νεοφύτου καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση και να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών για τη φημολογία περί ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του.
Οι συναντήσεις
Η ονομαστική αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη την περασμένη Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς τον εν πολλοίς χρυσόψαρο που κολυμπά ανάμεσα σε καρχαρίες και η πρόσκλησή του να κατέβουν στην βάση διεκδικώντας πρώτα την προεδρία του ΔΗΣΥ και στη συνέχεια την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίσει την πολιτική της σιωπής που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα. Αυτό σίγουρα, σε συνδυασμό και με την υποβολή υποψηφιοτήτων για το χρίσμα υποψηφίου του ΔΗΣΥ την Δευτέρα επιτάχυνε μία δρομολογημένη παραίτηση από το κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος μέσα από την δήλωσή του ξεκαθάρισε πως ενδιαφέρεται για το 23 και όχι για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Έστειλε και το μήνυμα διαφοροποίησης από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Οτι δηλαδή δεν αποτελεί καρχαρία αλλά καλό καραβοκύρη που αφενός αυτό χρειάζεται η κοινωνία και αφετέρου οτι αυτός μπορεί να συνενώσει τον τόπο.
Η αλήθεια βεβαίως είναι πως εδώ και καιρό υπήρξαν συναντήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Αναστασιάδη. Η πρώτη και πολύ κακή συνάντηση ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν Αβέρωφ Νεοφύτου Χάρης Γεωργιάδης και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στην Πινδάρου με αφορμή τους διορισμούς του CIPA. Οι δύο πρώτοι, κάλεσαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τοποθετηθεί για τις φημολογίες που διέρρεαν περί ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του, με τη συζήτηση να κινείται σε υψηλούς τόνους. Η επόμενη συνάντηση έγινε μεταξύ Χριστοδουλίδη-Αναστασιάδη, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε από τον Πρόεδρο να «συμμορφώσει» τον υπουργό του γύρω από τα όσα λέγονται περί ενδιαφέροντός του να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος. Βεβαίως ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνώριζε πως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις σκέψεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για το 2023. Η «Κ» είχε αναφέρει στο παρελθόν πως ο Πρόεδρος ευνοούσε μία υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, εάν και εφόσον ξεκαθάριζε μέσω δημοσκοπήσεων πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει το κατάλληλο έρεισμα στην κοινωνία για να εκλεγεί. Εκεί θα επενέβαινε ο ίδιος ο Πρόεδρος και θα ζητούσε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κάνει πίσω και να χρίσει ως υποψήφιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι διαρροές βεβαίως από το περιβάλλον Αβέρωφ, ότι σε ένα ενδεχόμενο που ο ίδιος δεν τραβά δημοσκοπικά δεν θα το έπαιρνε μέχρι τέλους αλλά θα αποσυρόταν και θα έβαζε ως υποψήφια του ΔΗΣΥ την Ζέτα Αιμιλιανίδου ή ακόμα και την Αννίτα Δημητρίου, έπεσαν στα αυτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα ο τελευταίoς να εκτιμά πως ουδέποτε θα μπορούσε να αποτελέσει την επιλογή που θα στήριζε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και κατ’ επέκταση ο κομματικός μηχανισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν όταν ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα οι συναντήσεις των τριών ανδρών (Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη) ο υπουργός εξωτερικών δεν συναίνεσε στην πρόταση των δύο πρώτων, ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έθετε την υποψηφιότητα –που είχε ήδη εξαγγείλει δύο μέρες προηγουμένως- υπό αίρεση των συνεργασιών και της απήχησης που θα είχε, νοουμένου ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα εξήγγειλε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.
Μακριά από το δημόσιο βήμα
Πάντως, κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να μην εξήγγειλε ή να άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του, όπως άλλωστε θα επιθυμούσε η Πινδάρου, αλλά ξεκαθάρισε πως ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές. Έχει ήδη αναφέρει πως τις τελικές του αποφάσεις θα τις δημοσιοποιήσει όταν θα είναι έτοιμος, με πολύ πιθανό χρονικό ορίζοντα την άνοιξη. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, αν λάβει κανείς υπόψη πως θα έχει τον χρόνο να διαβουλευθεί με άλλα κόμματα αλλά και με μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Ενδεχομένως όμως να λειτουργήσει και εναντίον του αν λάβει κανείς υπόψη, πως μακριά από τον υπουργικό θώκο, χάνει και το δημόσιο βήμα. Παράλληλα, με δεδομένη την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι δύσκολο να απευθύνεται ή να συναντά όπως άλλωστε έκανε ολόκληρο το καλοκαίρι με ευκολία τη συναγερμική βάση. Θα πρέπει παράλληλα να δώσει απαντήσεις για το ποια θα είναι η θέση του. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής Αναστασιάδη; Αν όχι, που και πως διαφοροποιείται;
Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η απάντηση που έδωσε προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέλεξε να παίξει καθαρά κομματικά, κάνοντας λόγο για κομματική νομιμοφροσύνη και κάνοντας επίκληση στον κομματικό πατριωτισμό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε το μήνυμα πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με όσα συμβαίνουν τόσο στο κυπριακό όσο και με την πανδημία, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν ενδιαφέρεται για τις εσωκομματικές διενέξεις. Έστειλε μάλιστα το μήνυμα πως ο ίδιος θα συνεχίσει να μη διαπληκτίζεται.
«Στόχος μου ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη των πάντων, με σεβασμό και αρχές. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις υπηρετούν όσους επενδύουν στην πόλωση και τον φανατισμό και δεν αρμόζουν στις σύγχρονες δημοκρατίες και ήθη. Λυπούμαι αλλά δεν θα ακολουθήσω. Πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής πορεύτηκα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Δεν παρέλειψε βεβαίως, να παρουσιαστεί ως το πρόσωπο που συνενώνει πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον» κατέληξε. Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι κατά πόσο θα μπορέσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης να διατηρήσει το έρεισμά του, εκτός του υπουργικού θώκου και με τον κομματικό μηχανισμό ανοικτά πλέον εναντίον του.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου