Εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Καλαβρύτων για να τιμηθεί η Αϊτή ως η πρώτη χώρα που στις 15 Ιανουαρίου του 1822 αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση, σε μια περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής τηρούσαν ουδέτερη έως εχθρική στάση έναντι της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Μάλιστα ως ένδειξη συμπαράστασης η Αϊτή απέστειλε τότε πλοίο με 100 εθελοντές και 45 τόνους καφέ στην χώρας μας.
Όπως καταγράφει ο Φιλικός και Αγωνιστής Ιωάννης Φιλήμων, Γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως», ο τότε Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ, στέλνοντας επιστολή στους Α. Κοραή, Κ. Πολυχρονιάδη, Α. Βογορίδη και Κ. Κλωνάρη, γνωστοποιούσε την απόφαση του να συνδράμει στην Ελληνική Επανάσταση, με την αποστολή Σώματος 100 εθελοντών και με ποσότητα 45 τόνων καφέ που, απ’ την πώληση της, θα μπορούσαν ν’ αγοραστούν καρυοφύλλια και άλλα πολεμοφόδια, αναγκαία για τον Αγώνα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ, ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ
Στη διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, ανακοινώθηκε ότι με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης και την Ύψωση του Λαβάρου στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας και ως πράξη ανταπόδοσης, λαμβάνεται πρωτοβουλία από το Δήμο Καλαβρύτων ώστε από την Ελλάδα να συγκεντρωθούν πόροι για την ανέγερση μιας Δομής Δημόσιου Χαρακτήρα και Κοινής Ωφέλειας στην Αϊτή.
Η δομή αυτή θα παρέχει εκπαίδευση σε 3 ειδικότητες (μαγειρική -ζαχαροπλαστική, κοπτική – ραπτική, κατασκευή αντικειμένων λαϊκής τέχνης και κοσμημάτων).
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Στην τηλεδιάσκεψή αυτή συμμετείχε η ΠΕΔ Κρήτης και ο Πρόεδρος Γιάννης Κουράκης, ο οποίος επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και τον ενημέρωσε ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης θα στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, ως μια συμβολική πράξη ανταπόδοσης, ανθρωπισμού και ουσιαστικής βοήθειας προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής από διάφορες αντιξοότητες.