Να διατηρηθεί η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς Κρήτης

Με επίκαιρη ερώτηση στο  Υπουργείο  Οικονομικών,  ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι είναι στον αέρα οι καζανάρηδες και χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και αγροτικά νοικοκυριά που ζητούν να διατηρηθεί η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς Κρήτης.

 

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Η προσπάθεια ενταφιασμού των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου, που δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. που κλιμακώνει την επίθεση στους παραγωγούς και μικρούς αποσταγματοποιούς.

Όπως καταγγέλλεται από κατά τόπους συλλόγους αποσταγματοποιών, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών προκλήθηκε σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θεωρεί αυτονόητη, ευρωπαϊκή υποχρέωση την στέρηση της παραδοσιακής  ονομασίας από τους διήμερους, ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, προφασιζόμενη μάλιστα και την ύπαρξη τεχνικού φακέλου/ φακέλου προδιαγραφών που κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ήταν  αποτέλεσμα πολιτική πρωτοβουλίας.

Επειδή τα Ευρωπαϊκά όργανα μας καταδίκασαν για τον τρόπο φορολογίας και όχι για το όνομα

Επειδή όμως προκαλείται πρόβλημα επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων διήμερων παραγωγών και εκατοντάδων χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών και αγροτικών νοικοκυριών, αφού περιορίζεται η ελεύθερη διάθεση Τσίπουρου-Τσικουδιάς  

Επειδή η κατοχύρωση των άρρηκτα συνδεδεμένων με τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις της πατρίδας μας προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους,  πρέπει να αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση για την πολιτεία

 

Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:

 

-Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διατηρηθεί η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς Κρήτης που παράγουν οι διήμεροι μικροί παραγωγοί αποσταγματοποιοί;

-Τι άλλο θα πράξετε για την στήριξη των μικρών παραγωγών-αποσταγματοποιών;».

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content