Τι ισχύει για τις αμοιβές στο διήμερο της αργίας

Η χώρα και ειδικά η Αττική και η Κρήτη, προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ωστόσο τα προβλήματα για τους εργαζόμενους παραμένουν και η πρόσβαση στους χώρους εργασίας είναι δύσκολη ή και αδύνατη.

Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης, που θα εισαγάγει κατ’ εξαίρεσιν τρόπο αμοιβής των εργαζομένων για το διήμερο, όπου η Πολιτεία επέβαλε υποχρεωτική αργία στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα, επί της ουσίας γι’ αυτές τις δύο ημέρες έχουμε εργαζόμενους 3 ταχυτήτων:

1. Για επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές (π.χ. εμπορικά καταστήματα): οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τους εργοδότες τους και οι εισφορές (εργατικές και εργοδοτικές) καλύπτονται από το Κράτος. Πρόκειται για διαδικασία ad hoc, η οποία αφορά μόνο σε αυτό το διήμερο, κατά παρέκκλιση των όσων ορίζονται στο άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα. Μετά τη «βροχή» των καταγγελιών που δέχθηκε, πάντως, το υπουργείο Εργασίας, για εργοδότες που ζητούσαν από τους εργαζόμενους τους να εργαστούν, αν και οι επιχειρήσεις έπρεπε να είναι κλειστές, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ελεγκτικές διαδικασίες έτσι ώστε το Κράτος να μην καταβάλει εισφορές σε εργοδότες που παρέβησαν τη διήμερη υποχρεωτική αργία.

2. Για επιχειρήσεις που εξαιρέθηκαν από την αργία (φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων κ.λ.π.) αλλά δεν μπορούσαν να ανοίξουν λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. ένα φαρμακείο αποκλεισμένο στα χιόνια των Βορείων Προαστείων): οι εργοδότες ΔΕΝ υποχρεούνται στην καταβολή ημερομισθίου και φυσικά ούτε οι εργαζόμενοι στην παροχή εργασίας.

3. Για επιχειρήσεις που λειτούργησαν αλλά οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να φτάσουν στο χώρο εργασίας, λόγω των προβλημάτων στις μετακινήσεις: οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά από τους εργοδότες.

Επιστρέφει το ισχύον πλαίσιο από σήμερα

Από σήμερα επιστρέφει το ισχύον πλαίσιο, που βασίζεται στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, με βάση τις οποίες ρυθμίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις εργαζομένων-εργοδοτών.

Ειδικότερα:

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους. Το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του.

Αντίθετα, στην επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Όσο για τη σύσταση περί τηλεργασίας -και φυσικά τις οδηγίες περί τηλεκπαίδευσης- θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πολλές περιοχές εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης ή παροχής ίντερνετ ή και των δύο, οπότε είναι προφανές ότι η εργασία και η εκπαίδευση εξ αποστάσεως καθίστανται προβληματικές.

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content