Σεισμοί, Κλιματική Αλλαγή, Φθορά του Xρόνου: Οι Σοβαροί Κίνδυνοι που απειλούν τις Αρχαιότητές μας

 Του Δημ. Κων. Σαρρή (τ.Νομάρχη Ηρακλείου)

 Αρκούσε ,η πρόσφατη κατάπτωση της διαβρωμένης ,από διάφορα φυσικά φαινόμενα, πέτρινης επένδυσης της λεγόμενης << Καινούργιας  Πόρτας>>των Ενετικών Τειχών,για να τεθεί ,ξανά, το  αναπάντητο ερώτημα:<<Πόσο κινδυνεύουν  με κατάρρευση ,οι Αρχαιότητες μας από τους Σεισμούς,την Κλιματική Αλλαγή και την Φθορά του Χρόνου>>??????

Η ανεκτίμητη και ανυπέρβλητη   πολιτιστική αξία της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κρήτης , επιβάλλει  την αναγκαιότητα   προστασίας και συντήρησης  των Ιστορικών μνημείων(Κνωσός,  Φαιστός, Βενετσιάνικα Τείχη,  Κούλες  κλπ κλπ),  από πιθανές Σεισμικές δράσεις , που κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι στην σεισμογενή περιοχή μας.την  Κλιματική Αλλαγή αλλά και την φθορά του  αδυσώπητου Χρόνου.

.–Αποτελεί   ,αυτονόητη,κοινή πεποίθηση:

ότι η Ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για τη διάσωση των μνημείων και έχει χρέος να τα παραδώσει στις μελλοντικές γενιές με όλο τον πλούτο και κυρίως την αυθεντικότητά τους

    • -ότι τα μοναδικά αυτά οικοδομήματα που αποτελούν μάρτυρες ενός πολιτισμού που επηρέασε βαθιά τον σημερινό πολιτισμό απειλούνται σήμερα από φυσικά αίτια,  και  ότι κάθε Mνημείο είναι μια ξεχωριστή ειδική περίπτωση με ένα ιδιαίτερο ιστορικό και απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
  •  Με δεδομένη δε τη μεγάλη Σεισμικότητα στη χώρα μας η αντιμετώπιση του αντισεισμικού προβλήματος υπαγορεύει άμεσα  εκπόνηση μελετών  της στατικής επάρκειας τους  και  μελετών αποκατάστασης τους και διατήρησης τους χωρίς παραμορφώσεις των δομικών χαρακτηριστικών τους.

 

Ήδη στο Νομό  μας έχουν υλοποιηθεί ,στο  παρελθόν, προγράμματα διάσωσης, διατήρησης και ανάδειξης μύλων και κρηνών, αναστηλώσεις μνημείων, δημιουργία νέων μουσειακών χώρων και πολιτιστικών διαδρομών, με συγχρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ, οι οποίοι συνδέουν και προβάλουν χαρακτηριστικά του τόπου μας.

 

Κάθε τόσο, βέβαια, η χώρα μας σείεται από μικρούς ή μεγάλους σεισμούς, αλλά η αντισεισμική θωράκιση μνημείων και μουσείων βρίσκεται ακόμη σε  αρχικό στάδιο ,καθότι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου προγράμματος προϋποθέτει πανάκριβες εγκαταστάσεις σύγχρονης τεχνολογίας και δεν υπάρχei ένας έστω μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος. Έτσι, η χώρα μας, που κατέχει την έκτη θέση από άποψη σεισμικότητας παγκοσμίως, έχει μόνο ένα Μουσείο κτισμένο με προδιαγραφές υψηλής αντισεισμικής προστασίας, δηλαδή με <<Εφέδρανα>>,εκείνο της Ακρόπολης 

  Η αποκατάσταση των ζημιών σε Mνημεία έχει αποδειχθεί υπόθεση χρονοβόρα, γιατί απαιτεί μελέτες από ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και μεγάλη προσοχή στον τρόπο επέμβασης και χρήση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μην αποβεί τελικά η επέμβαση εις βάρος του Μνημείου. 

 Απαιτούνται  λοιπόν προληπτικά μέτρα στα οποία εντάσσονταν και μελέτες σεισμικότητας της κάθε περιοχής, προληπτικές σωστικές επεμβάσεις συντήρησης , σχέδιο δράσης  , οργάνωση κέντρου ελέγχου επιχειρήσεων, συγκρότηση επιτροπών για την επιθεώρηση των μνημείων, αποτίμηση των ζημιών και λήψη πρώτων  μέτρων προστασίας και αποκατάστασης . Την  πρώτη   και  κύρια  ευθύνη έχει ,  οπωσδήποτε, το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Πολιτεία , πρέπει να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ,δρώντας καταλυτικά, προς την κατεύθυνση της προστασίας των  Μοναδικών  Αρχαιολογικών Μνημείων της Κρήτης,   από  τους  κινδύνους που τα απειλούν…..




ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content