Δυσεύρετη φέτος και η μαύρη σταφίδα

Οριακά αυξημένη αναμένεται να είναι η τιμή της σταφίδας και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αν και κανείς πλέον δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του στη μείωση της παραγωγής, που συνεχίζεται με δραματικό τρόπο.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Πάζιος από την Ένωση Μεσσηνίας, «η Μεσσηνία στις καλές της περιόδους έχει πλέον παραγωγή που κυμαίνεται στους 1.500 τόνους, όταν κάποτε έφτανε τους 4.000 τόνους. Μάλιστα, την περσινή χρονιά, ακυρώθηκαν και σημαντικά συμβόλαια από το εξωτερικό, αφού δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, «με δεδομένο ότι το προϊόν είναι εξαγώγιμο κατά 90%-95%, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο η πολιτεία να στηρίξει το αίτημα των παραγωγών για να στηριχθεί οικονομικά η προσπάθεια ανανέωσης των αμπελώνων, προκειμένου η σταφίδα να ανακάμψει και έτσι να παράγονται οι ποσότητες που απαιτούνται». Δυστυχώς, όμως, εξηγούν οι Μεσσήνιοι, η εγκατάλειψη της σταφίδας και η στροφή στην επιδοτούμενη ελιά ήταν η αρχή του τέλους.

 

Μάλιστα, όπως πολλοί εξηγούν, πρόκειται για μια δύσκολη καλλιέργεια, γεγονός που σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση στον αγροτικό πληθυσμό, η μείωση της παραγωγής ήταν αναπόφευκτη, ακόμα και σε έναν νομό όπως η Μεσσηνία, όπου τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 θεωρείτο νομός παραγωγής της σταφίδας.

«Από τη μία, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς και, από την άλλη, αρκετοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, καθώς το κράτος δεν καλύπτει ακόμα την αναδιάρθρωση, που είναι και το ζητούμενο», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης. Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει ότι «δικαιολογημένα, λοιπόν, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται και να εγκαταλείπει το προϊόν. Άλλωστε, πρόκειται για μια καλλιέργεια που απαιτεί κόπο και ιδιαίτερη προσοχή».

 

Ύπαιθρος Χώρα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content