Εντονη ανησυχία για ξυλλέλα σε ελαιόδενδρα της Σητείας

Εντονη ανησυχία προκαλεί το περιεχόμενο επιστολής που κοινοποίησε στην “Ανατολή” η κ. Δέσποινα Κουρουπάκη, κάτοικος της Σφάκας και πρώην Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφάκας.  Με την επιστολή της που εστάλη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου, στο Δήμο Σητείας και στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά κάνει γνωστό ότι ελαιόδενδρα της Σφάκας προσβλήθηκαν από την καταστροφική ασθένεια ξυλλέλα!

Ειδικότερα, στο κείμενο της επιστολής αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μου απευθύνομαι σε εσάς σαν κάτοικος της περιοχής (Σφάκα Λασιθίου), αλλά και σαν πρώην Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφάκας.

Μετά από συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής και επιτόπιο έλεγχο στις ελαιοκαλλιέργειές μας,  διαπιστώσαμε την μερική ή και ολική ξήρανση τους σε διάφορους τόπους και παρατηρήσαμε ότι ο  τρόπος της μετάδοσης της ξήρανσης  από ελιά σε ελιά  είναι ακριβώς όπως φαίνονται στις φωτογραφίες στο διαδίκτυο για την Ξυλέλλα και ως εκτενώς αναφέρεται στον ιστότοπο του http://www.elgo.gr/images/ioanna/periodiko/Teyxos_14/18-19.pdf.  Καλλιεργητές της περιοχής που από δική τους πρωτοβουλία επέδειξαν σε γεωπόνους τις προσβεβλημένες ελιές τους, είχαν καθησυχαστικές απαντήσεις.  Όμως από τότε και ενώ πέρασε καιρός το φαινόμενο επεκτείνεται ανησυχητικά. Εάν μάλιστα χρειαστεί να κάψουμε ή να  ξεριζώσουμε τα ελαιόδενδρα μας, ως αναφέρεται στους ιστότοπους σαν μέτρο θεραπείας,  θα μείνουμε δίχως εισόδημα για αρκετό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δύσκολες εποχές που ζούμε και όταν μάλιστα η φετινή παραγωγή ήταν μηδαμινή.

Παρακαλούμε τους αρμόδιους να επιληφθούν άμεσα του θέματος, να επισκεφθούν την περιοχή μας και να μας ενημερώσουν υπεύθυνα για την προσβολή».

Τί είναι η ξυλλέλα

Η Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) είναι ένα βακτήριο που αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου, εμποδίζει την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών στοιχείων προκα-λώντας σοβαρές επιπλοκές στις λειτουργίες του φυτού. Σε προχωρημένα στάδια μόλυνσης μπορεί

να προκαλέσει ξήρανση του φυτού. Το βακτήριο μεταδίδεται και εξαπλώνεται από έντομα και προσβάλλει πολλά είδη φυτών (ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αβοκάντο, καλλωπι-στικά, κ.ά.). Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί από περιοχή σε περι-οχή με μολυσμένο φυτικό υλικό.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content