Η Ιεράπετρα ετοιμάζεται να “ταϊσει” την αγορά

Εχουν ήδη αρχίσει στην Ιεράπετρα οι συγκομιδές των φυτεύσεων του Σεπτεμβρίου από τα θερμοκήπια της περιοχής. Προς το παρόν οι ποσότητες είναι περιορισμένες, όμως η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς από τα μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα θα συγκομίζεται μεγαλύτερος όγκος, για να αρχίσουν ουσιαστικά και οι εμπορικές κινήσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ypaithros.gr, παρά τις αντιξοότητες για την καλλιέργεια, σταθερές παραμένουν οι εκτάσεις θερμοκηπίων στην περιοχή, με κυρίαρχο προϊόν τις ντομάτες, ενώ ακολουθούν τα αγγούρια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.

«Τα τελευταία 3-4 χρόνια αρχίζει ξανά μία προσπάθεια για καλλιέργεια των πιπεριών τύπου Ουγγαρίας, καθώς δυτικές χώρες όπως η Γερμανία φαίνεται να περιορίζουν τη ζήτηση σε κέρατο και να ζητούν τύπου Ουγγαρίας» ανέφερε ο κ. Καπαράκης, αντιπρόεδρος του ΑΣ Ανατολή. Ο συνεταιρισμός παρουσιάζει μία σταθερότητα σε ό,τι αφορά εκτάσεις και μέλη, ενώ εάν συνέβαινε μία σημαντική παρέμβαση στο φορολογικό, «θα μπορούσαν και οι οργανώσεις να αποκτήσουν μία νέα πνοή», τονίζει ο ίδιος.

Κύριο εμπόδιο για την καλλιέργεια, αλλά και τη συμμετοχή των παραγωγών στα συλλογικά σχήματα, αποτελεί η αυξημένη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, η οποία ταυτόχρονα οδηγεί και στην ενίσχυση της μαύρης διακίνησης κηπευτικών.

Στο κόκκινο το 30% των παραγωγών στην κατανάλωση νερού

Η περσινή δύσκολη οικονομικά χρονιά για τους καλλιεργητές θερμοκηπίων της περιοχής ώθησε αρκετούς παραγωγούς να προβούν σε καλοκαιρινές φυτεύσεις, καθώς ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζει η περιοχή –που έχει ως πηγή άρδευσης το φράγμα των Μπραμιανών–, είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να έχουν υπερβεί το όριο κυβικών/στρέμμα που θέτει ο αντίστοιχος ΤΟΕΒ. Στην περίπτωση που βρίσκονται εντός του ανώτατου ορίου, καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο αντίτιμο για το νερό που καταναλώνουν. Ωστόσο, καταγράφονται και περιπτώσεις υπέρβασης, όπου απειλούνται με αφαίρεση υδρόμετρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content