Η πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

Προοπτικές για ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών δίνει η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. Από το 2006, οπότε και εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού Bιρτζίνια, που αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων των παραγωγών, νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά με ευοίωνα μηνύματα.

Ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών, ο οποίος αριθμεί 86 άτομα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (ποικιλία finola) και ήδη έχουν συλλέξει με ειδικό μηχάνημα τον σπόρο που παρήγαγαν, τον καθάρισαν και την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν στην έκθλιψη του λαδιού. Τα προβλήματα που συνάντησαν ήταν αρκετά, όπως η έλλειψη νερού στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας, τα διάφορα «άγνωστα» για αυτούς ζιζάνια, όμως παρ’ όλα αυτά κανείς δεν υποχώρησε.

Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί, επίσης, η γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μετατροπή της αποθήκης του συνεταιρισμού σε τυποποιητήριο με ιδία μέσα και ενώ όλα είναι έτοιμα περιμένουν την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.

Η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνά τα τρία στρέμματα, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα και εφόσον οι αναλύσεις από τα δείγματα δείξουν πως τα Ω3 και Ω6 που περιέχει το έλαιο κάνναβης βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, τότε την επόμενη περίοδο θα αυξήσουν τα στρέμματα.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Εξάλλου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών, Σπύρος Ελευθερίου, ήδη το ενδιαφέρον από εταιρείες κυρίως του εξωτερικού είναι μεγάλο. «Από την πρώτη διερευνητική μας προσπάθεια έχουμε μαζέψει περίπου δέκα τόνους σπόρου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μας δώσει μια παραγωγή των 3-4 τόνων. Το λάδι θα το διαθέσουμε εμείς οι ίδιοι στην αγορά σε μπουκαλάκια των 250 ml με το σήμα μας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών και την ονομασία «Αχελώος κάνναβη», μας λέει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει ότι «τα μέλη του συνεταιρισμού έχουμε άριστη συνεργασία μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Επίσης, είχαμε και τη σημαντική στήριξη και καθοδήγηση από τους γεωπόνους κ.κ. Γερονίκο και Ματρακά, οι οποίοι με τις γνώσεις τους βοήθησαν τους παραγωγούς σε κάθε τους βήμα».

 

ypaithros

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content