Να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί με μειωμένη παραγωγή

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί που τρία χρόνια τώρα έχουν μειωμένη παραγωγή και εισόδημα.

Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε καταρχάς ότι  υπάρχουν πάρα πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές με παραγωγούς, όπως είναι ο Νομός Ηρακλείου που τρία χρόνια τώρα έχουν καθολικά μειωμένη παραγωγή, μειωμένο εισόδημα και καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας τους. Έτσι ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια και πλήττουν την παραγωγή καθώς επίσης και στις αστοχίες του προγράμματος δακοκτονίας, όπως αυτό υλοποιείται από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και ολιγωρίες που συντείνουν στη επιδείνωση του προβλήματος της μειωμένης παραγωγής λαδιού αλλά και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι παραγωγοί με αγωνία περιμένουν  τη στήριξη της πολιτείας και το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα και μάλιστα πρότεινε και στον αρμόδιο Υπουργό τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τα αίτια των ζημιών και θα καταλήξει σε πόρισμα.

Ο αρμόδιος Υπουργός, παραδέχτηκε ότι είχαμε δύσκολες χρονιές, αναφέρθηκε στις ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Επιπλέον άφησε να εννοηθεί ότι η Κρήτη δεν θα λάβει ούτε αποζημιώσεις από το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, αφού όπως είπε δεν υπάρχει συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο, αν και η ζημιά έχει περάσει το κατώφλι του 30%  που προβλέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός.

Τουλάχιστον, αποδέχθηκε τη πρόταση του κ. Κεγκέρογλου για σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τα αίτια των ζημιών και θα καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content